Закон і Бізнес


Україна не виконує своїх зобов’язань з прав людини, – HRW


22.01.2018 13:22
4076

Українська влада відмовилася від важливих обіцянок щодо прав людини протягом 2017 року. У минулому році Київ розглядав своє правозахисне зобов'язання так, наче воно було необов'язковим.


Про це сказала дослідниця щодо України Таня Купер на презентації організацією Human Rights Watch свого Всесвітнього звіту 2018 року, що вийшов друком на 643 сторінках і висвітлив права людини в більш ніж 90 країнах світу.

За словами Т.Купер, влада здійснює певні зовсім недемократичні практики та пропонує нові закони, що підривають основні свободи українців.

У повідомленні HRW зазначено, що в останні місяці влада України зробила кілька кроків, щоб обмежити свободу вираження поглядів, свободу засобів масової інформації та свободу об'єднань. При цьому обґрунтовувала вона це необхідністю протистояти російській військовій агресії на сході України та антиукраїнській пропаганді.

«У березні український уряд ухвалив законодавство про впровадження кримінальних покарань антикорупційним активістам, які не повідомляють публічно про свої особисті активи. У липні президент Петро Порошенко запропонував законопроекти про запровадження обтяжливих та надмірних публічних вимог до звітування в режимі он-лайн для всіх неприбуткових організацій», – зазначають в HRW.

Окрім того, у звіті наголосили, що влада майже нікого не притягнула до відповідальності за катування під вартою, невизнане затримання та інші порушення, пов’язані зі збройними конфліктами. Керівництво Служби безпеки України заперечувало свою відповідальність за таємне затримання та насильницькі зникнення, незважаючи на численні задокументовані свідчення колишніх затриманих. Розслідування цих проявів військовим прокурором не дало суттєвих результатів, за оцінкою HRW.

Також у звіті експерти зробили висновки щодо ситуації з правами людини в Криму тощо.

Зрештою в HRW наголосили, що притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за катування та насильницькі зникнення, а також напади на журналістів та антикорупційні та правозахисні групи повинні бути пріоритетними для українського уряду та його міжнародних партнерів протягом 2018 року.

Закон і Бізнес