Закон і Бізнес


Не злякалася мандату


Фото: ipukr.com

№4 (1354) 27.01—02.02.2018
10607

Судді Шевченківського районного суду м.Києва Олені Мєлєшак довелося витримати натиск з боку не тільки громадських активістів, а й народного депутата, якого вони супроводжували.


Уся ця ватага намагалась увірватися до приміщення, де розглядалося клопотання про арешт майна у рамках кримінального провадження за ч.2 ст.361 Кримінального кодексу. Народна обраниця вимагала від судді пояснень щодо «закритого розгляду». При цьому ця «група підтримки» власника майна, питання арешту якого вирішувалося, вела себе «цинічно, розв’язно, демонструвала неповагу до працівників апарату, вживали висловлювання, що не припустимі для нардепа та її помічника». Усю перепалку самі ж активісти знімали на відеокамеру, а потім нардепка на своїй сторінці у Фейсбуку ще й виклала критичні думку стосовно судді.

Як зазначає О.Мєлєшак у повідомленні до Вищої ради правосуддя (№260/0/6-18), «така недопустима поведінка народного депутата, її помічника та інших осіб, які не приховували справжніх намірів щодо підтримки позиції володільця майна, є відкритою спробою тиску на мене з метою отримання вигідного для них рішення». Тим більше, кому як не законотворцеві знати, що ст.172 Кримінального процесуального кодексу не передбачає присутності інших осіб, крім тих, хто зазначений у ч.1 цієї статті, під час розгляду таких клопотань.

Тож суддя вважає, що відбулося пряме втручання в її професійну діяльність. Також О.Мєлєшак звернулася до Ради суддів, аби дізнатися, чи є підстави для самовідводу за таких обставин.

До речі, дивно, що ВРП затирає у повідомленнях суддів прізвища народних обранців, які дозволяють собі тиснути на служителів Феміди. Напевне, аби не кидати тінь на їхній авторитет. Натомість, представниця законодавчого органу і не приховувала свого статусу.