Закон і Бізнес


У 2018 році розрив у зарплаті суддів зросте ще більше, – Моніч


19.01.2018 17:37
530127

У 2017-му році заробітна плата суддів одного рівня, тих, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, і – ні, відрізнялась у 2—3 рази. У поточному році цей розрив зросте ще більше.


Таку думку висловив заступник голови Ради суддів України Богдан Моніч в інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес».

Суддя зазначив, що відповідно до нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» з 1 січня 2018 року базовий розмір посадового окладу судді становить: для судді місцевого суду — 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 30 прожиткових мінімумів.

Водночас, за словами Б.Моніча, судді місцевих судів, які не пройшли оцінювання, отримують винагороду, розмір якої встановлений старою редакцією закону: посадовий оклад — 10 мінімальних зарплат. А судді апеляційних, вищих спеціалізованих — пропорційно до посадового окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом 1,1 та 1,2 відповідно. Однак, як відомо, 1 січня 2017-го набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6.12.2016 №1774-VIII, яким передбачено: після набрання чинності цим актом мінімальна зарплата не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів. До внесення змін до законів щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини вона застосовується у розмірі 1600 грн.

«Тобто з 1 січня минулого року на підставі вказаного положення, яке не є нормою закону «Про судоустрій і статус суддів», судді, які не пройшли кваліфоцінювання, отримують винагороду у фіксованому розмірі, незважаючи на подорожчання життя. І це, на мою думку, несправедливо. Адже виникають такі ситуації, коли судді, які пройшли оцінювання і мають незначний стаж роботи, отримують винагороду у вищому розмірі, ніж їхні колеги з великим стажем», – зазначив Б.Моніч.

Повністю інтерв’ю Богдана Моніча читайте у свіжому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес