Закон і Бізнес


Ліквідаційний струс

Три зміни для Феміди: нова кількість суддів, поступливі працівники апарату та недоторканні апеляційні ланки


Зеновій Холоднюк пообіцяв «адміністративникам», що їхня штатна чисельність зросте.

№3 (1353) 20.01—26.01.2018
МАРИНА ЗАКАБЛУК
329881

У 2018-му життя судової системи перевернеться з ніг на голову. Після ліквідаційного експерименту над 7 інституціями Черкащини та Чернівеччини укрупнення добереться до невеликих та спорожнілих судів. В одних установах володарів мантій стане більше, в інших — менше. До нових окружних судів перейдуть всі працівники апарату, якщо будуть згідливими. А от ліквідація апеляційних інституцій відкладається.


Час «Ч»

Оптимізаційна скринька Пандори відкрита, і незабаром нинішні суди перетворюватимуться в окружні. Сьогодні вже зрозуміло: процес невідворотний. Навіть якщо б володарі мантій захотіли висловити свої зауваження (хоча цього, напевно, не станеться, адже судді завмерли в очікуванні того, як вирішаться їхні долі), їх ніхто не почув би.

Щоправда, голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк переконаний: нова судова мапа отримала попереднє схвалення. «Всі наші пропозиції погоджені всіма керівниками територіальних управлінь ДСА, головами апеляційних судів. На з’їзді суддів було прийняте рішення довести до відома всіх судів інформацію про проведену роботу щодо оптимізації. Ми виконали його», — повідомив З.Холоднюк на засіданні Ради суддів, яке відбулося 12 січня.

Втім, він, напевно, забуває, що було ще кілька пунктів резолюції з’їзду: трохи зачекати з оптимізацією та послухати думки служителів Феміди щодо цього процесу. Як відомо, вони були проігноровані.

Вже незабаром процедура укрупнення установ розпочнеться в Черкаському та Чернівецькому регіонах: у першому замість 4-х судів з’явиться Черкаський окружний суд, а в другому замість 3-х — Окружний суд м.Чернівців. Здобутий досвід у подальшому використовуватиметься для перетворення інших установ.

«Нам треба пройти дорожню карту в цих судах та зрозуміти всі плюси та мінуси, щоб, не дай Боже, не допустити ніяких недоліків. Наше бачення таке: розпочнемо з Чернівців, Черкас, наступний крок — процес утворення окружних судів на базі місцевих загальних 3—4-складових судів і тих, де є багато вакансій», — поділився планами очільник ДСАУ.

А от апеляційні інстанції поки що можуть зітхнути з полегшенням. «Що стосується оптимізації апеляційних судів: потрібен час, треба подумати. Вважаю, що найближчим часом вона не відбуватиметься», — запевнив З.Холоднюк.

Не виключено, припускають експерти, що згадані інституції взагалі не дізнаються, який смак у ліквідації, та залишаться недоторканними. Так, у законі зазначається, що апеляційні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення установ у відповідних апеляційних округах. Останні повинні з’явитися та розпочати здійснювати правосуддя не пізніше від 3-х років з дня набрання чинності цим законом. Тобто — до 30 вересня 2019-го.

Фахівці звертають увагу на те, що до цього часу політична ситуація в країні може змінитися. Як наслідок — підкоригуються і правила гри на судовій арені.

Більше чи менше

Ще один крок, здійснення якого вплине на прийдешнє Феміди, — зміна штатної чисельності суддів. Якою вона буде, поки що ніхто не знає. Єдине, що відомо: розрахунки необхідної чисельності суддів проводитимуться з огляду на минулорічне навантаження, кількість нерозглянутих справ, які переходять з року в рік, та процесуальні нововведення.

За словами З.Холоднюка, нині ДСАУ збирає статистичні звіти щодо кількості розглянутих судами справ у 2017 році та «залишкових» матеріалів. Після цього ДСАУ обчислить, скільки суддів має працювати в кожному новому окружному суді. Цю роботу вона має намір завершити у лютому, а потім передасть розрахунки на погодження Вищої ради правосуддя.

«Буде наказ ДСАУ, він надійде до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Розпочнеться процедура переведення суддів та оголошення конкурсу на вакантні посади», — зазначив керманич ДСАУ.

Можливо, поповняться лави «адміністративників». Так, член РСУ, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Валерія Чорна поцікавилася, чи врахує ДСАУ той факт, що пенсійні спори та справи, стороною в яких є органи місцевого самоврядування, нині розглядатимуть окружні адмінсуди, а не місцеві загальні?

«Раніше такі справи вирішували 46 місцевих загальних судів Дніпропетровської області, а зараз — один ДОАС. Обсяг цих справ великий. Говорила в апеляційній інстанції: майже половина справ — ці категорії», — зауважила В.Чорна.

У свою чергу З.Холоднюк пообіцяв усе врахувати. «Ми хочемо з’ясувати, яка кількість соціальних справ перейде до окружних адмінсудів. Зрозуміло, що нова нормативна чисельність окружних та апеляційних адмінсудів буде більшою, ніж вона є сьогодні», — запевнив голова адміністрації.

Втім, якщо в одних установах суддів стане більше, то в інших їх має стати менше.

Згода на пропозицію

Що стосується працівників апарату судів, які ліквідовуватимуться, то З.Холоднюк пояснив: спочатку має бути визначена кількість володарів мантій у нових інституціях, а вже потім — кількість працівників апарату.

«Якщо люди погоджуватимуться переходити на інші посади, які будуть утворені, то ніякого конкурсу не буде. Буде переведення. Якщо відмовлятимуться та претендуватимуть на одну й ту ж посаду, то іншого варіанта, як оголосити конкурс, немає», — повідомив голова ДСАУ.

Виходить, усі без винятку працівники апарату зможуть працювати в нових окружних установах. Але за умови, що погодяться зайняти запропоновані крісла. Ймовірно, комусь все ж таки доведеться змінити одну посаду на іншу: в разі об’єднання 3—4-х судів в один крісло керівника апарату в ньому буде тільки одне.

Щоб помічники перейшли на нове місце, потрібно, аби судді знову вносили подання щодо їхнього призначення. Крім того, служителі Феміди зможуть узяти собі додаткового помічника лише тоді, коли в окружній установі будуть наявні вакансії та велике навантаження.

Тож нині суддям не залишається нічого іншого, як набратися терпіння та підготуватися до наслідків ліквідаційного струсу.