Закон і Бізнес


Незалежність не головне

Кого хочуть бачити своїми колегами самі судді?


№3 (1353) 20.01—26.01.2018
8278

Експерти проаналізували характеристики кандидатів у судді. За наслідками дослідження, головною позитивною характеристикою для майбутнього судді є повага в колективі.


Загалом учені Інституту проблем правозастосування при Європейському університеті в Санкт-Петербурзі проаналізували 2035 характеристик кандидатів, які були розміщені на сайтах регіональних кваліфікаційних колегій. Експерти підкреслюють, що тексти написані формально, але при цьому відображають уявлення судів про ідеальних кандидатів, повідомляють «Ведомости».

Головними професійними якостями, виходячи із цих текстів, є повага до кандидата в колективі, а також висока старанність. «Судді бачать ідеальним кандидатом працелюбного, грамотного та старанного професіонала, який вирізняється дисциплінованістю і працьовитістю. А така якість, як незалежність, у характеристиках згадується лише в 5% випадків», — відзначає науковий співробітник інституту Денис Савельєв. Експерти також роблять висновок, що для більшості новопризначених єдиним професійним досвідом є робота в апараті суду.

При перепризначенні головним критерієм оцінки слугує відсутність скасованих рішень вищими судами. «Ця якість означає не стільки відсутність помилок, скільки відсутність різночитань з позиціями вищого суду», — підкреслює Д.Савельєв.

У статті робиться висновок, що судова система вибирає «зручних» кандидатів, які не демонструють незалежності.