Закон і Бізнес


Сміття на експорт

Китай зрікається ролі «всесвітнього звалища»


№3 (1353) 20.01—26.01.2018
18048

В Європейському Союзі можуть увести податок на пластик. Такий крок частково спричинений рішенням Китаю заборонити ввезення 24 видів відходів, уключаючи пластик.


Про свій крок КНР повідомила Світову організацію торгівлі ще влітку 2017 року, пославшись на те, що сміття, яке імпортується, дуже небезпечне. Правда полягає ще й в тому, що обсяги сміття різко зросли і в самому Китаї, сягнувши 200 млн т щорічно, повідомляє DW.

До цієї кількості додавалася більш як половина всього світового сміття, що надходило на експорт. Тільки пластикових відходів увозилося понад 7 млн т, з них близько 1,5 млн т — з Євросоюзу.

У результаті, наприклад, у Німеччині витрати на переробку вторсировини вже зросли на 10—15% і, як чекають у галузі, збільшаться у поточному році. Причина нового подорожчання криється ще і в тому, що наприкінці 2018-го в Німеччині вступить у силу новий закон про сміття.

Витрати виробники спробують перекласти на споживачів. Тоді продукти в пластиковій упаковці подорожчають. Якщо сьогодні вартість утилізації одного пластикового стаканчика з-під йогурту менша за євроцент, то завтра вона може подвоїтися.

Тим більше що в Єврокомісії вже озвучили ідею ввести податок на пластик. З такою пропозицією, яку схвалили екологи, виступив один з комісарів ЄК Гюнтер Еттінгер.

Можливо, ці кошти підуть на дотації вартості переробки сміття, щоб знизити ціну сировини, яка отримується з того ж пластику. Сьогодні ж у Німеччині виробництво 1 т пластикового грануляту, використовуваного при виготовленні віконних рам, пластикових труб і піддонів, обходиться в €60—80. І це робить продукцію неконкурентною порівняно з аналогами китайських виробників.