Закон і Бізнес


Хворій на довірі,

або Чому в Німеччині держслужбовці нездужають частіше?


Чиновники хворіють частіше, тому що багато сидять, та й бюлетень брати необов’язково.

№3 (1353) 20.01—26.01.2018
Юхим ШУМАН, DW
9216

Експерти підрахували, що через хвороби робітників і службовців збитки німецької економіки становлять €75 млрд на рік. Кожен найнятий працівник у Німеччині був відсутній на робочому місці в середньому 17 днів. Так багато не було ще ніколи!


Частково це пов’язано з тим, що в Німеччині, так би мовити, легко хворіти. Зарплата зберігається протягом шести тижнів. Потім платять каси медичного страхування. Крім того, на багатьох підприємствах перші три дні можна не виходити на роботу і не брати листок непрацездатності. Достатньо попередити роботодавця.

І це, до речі, далеко не найліберальніший варіант. У Швеції та Великій Британії, наприклад, бюлетень обов’язковий тільки на восьмий день хвороби. До цього начальство зобов’язане вірити співробітникові на слово.

Правда, в невеликих приватних фірмах, де кожна людина лічена, до тих, хто дуже часто залишається вдома, посилаючись на недугу, ставляться менш поблажливо. Тому державні службовці пропускають через хворобу на третину більше днів, ніж працівники приватних фірм.

7 років тому четверта частина всіх листків непрацездатності припадала на захворювання дихальних шляхів, тяжкі застуди і ГРЗ. Зараз у «лідери» вийшли недуги опорно-рухової та кістково-м’язової систем. Як говорять лікарі, це результат того, що робота в основному стала сидячою.