Закон і Бізнес


Старі борги


№3 (1353) 20.01—26.01.2018
4335

Уряд ухвалив законопроект, який врегульовує питання щодо відшкодування податку на додану вартість для платників, які подали заяви до 01 лютого 2016 та не отримали бюджетного відшкодування.


Для відновлення справедливості для платників податків, що подали заяви до 01 лютого 2016 року, та їм було відмовлено у бюджетному відшкодуванні, Мінфін напрацював відповідний законопроект, який врегульовує прогалини у податковому законодавстві.

Він передбачає відшкодування узгоджених сум ПДВ, зазначених в Тимчасовому реєстрі, у хронологічному порядку в межах сум, визначених законом про держбюджет на відповідний рік. Розподіл сум відшкодування ПДВ між Тимчасовим реєстром та Реєстром заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ здійснюватиметься Кабміном.

Крім того, проект врегулює питання повернення сум ПДВ, заявлених до бюджетного відшкодування до 01.02.2016, за якими станом на 1 січня 2017 року органами Державної фіскальної служби було відмовлено у відшкодуванні (платник податку не мав права на отримання відшкодування) та по яких набуло чинності рішення суду на користь платника податку щодо такого відшкодування.

Урядовці вважають, що проект забезпечить рівні умови платникам під час відшкодування ПДВ за заявами, включеними до Тимчасового реєстру та заявами, за якими закінчено процедури адміністративного, судового оскарження.

Утім, як свідчить досвід, навіть автоматична система відшкодування податку не зняла питання розподілу платників на рівних та рівніших.