Закон і Бізнес


Споживачі відстояли право на індивідуальні лічильники газу


16.01.2018 16:16
6833

Президент підписав закон, яким споживачам природного газу дозволяється встановлювати індивідуальні лічильники, а не лише загальнобудинкові.


Як повідомляє прес-служба Адміністрації Президента, ідеться про Закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу (проект №5722), прийнятого Верховною Радою 21 грудня 2017 року, передає «Закон і Бізнес».

Так, з наступного дня після опублікування цього Закону загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку. При цьому передбачена можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ операторам ГРМ. Також операторам ГРМ забороняється припиняти постачання газу у багатоквартирний будинок у разі ненадання співвласниками будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу.

Водночас Законом змінено термін встановлення індивідуальних лічильників газу з 1 січня 2018 року на 1 січня 2021 року.

Автори зазначали, що донині в Законі «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» не було визначено, які саме лічильники газу мають бути встановлені – індивідуальні чи загальнобудинкові. Тому оператори ГРМ масово встановлювали у багатоквартирних будинках без дозволу/згоди співвласників загальнобудинкові лічильники газу замість індивідуальних. Такими діями оператори ГРМ фактично змушували мешканців будинків оплачувати об’єм газу спожитого багатоквартирним будинком загалом, незалежно від фактичного споживання природного газу конкретним споживачем. А при відмові співвласників щодо встановлення загальнобудинкових лічильників, оператори ГРМ припиняли газопостачання до таких будинків.

Нагадаємо, у серпні 2017 року в Україні запроваджено обов’язковий комерційний приладний облік споживання тепла, гарячої та холодної води за рахунок споживачів. Власники нежитлових приміщень мають рік на обладнання лічильниками, а житлових — 2 роки. За порушення строків передбачено штраф.

Закон і Бізнес