Закон і Бізнес


І скарга скаргою гукнеться


Фото: dozor.kr.ua

№3 (1353) 20.01—26.01.2018
9796

На Кіровоградщині триває протистояння між місцевою прокуратурою та суддею-слідчим Ленінського районного суду Леонідом Плохотніченком.


Два місяці тому ВРП уже розбиралася з цією ситуацією (див. «ЗіБ» №43). Прокуратура порушила проти судді аж 3 кримінальні провадження. Рада двічі звертала увагу ГПУ на необхідність дотримання приписів ст.19 Конституції та навіть звернулася із подання про притягнення осіб, винних у втручанні в правосуддя, до відповідальності. Результатом стала… скарга прокурора Кіровоградської області А.Коваленка на Л.Плохотніченка до ВРП.

Надаючи пояснення щодо викладених у поданні тверджень, суддя наголосив, що скарга направлена «лише з метою здійснення тиску на мене, як на слідчого суддю, оскільки мною приймають судові рішення, які в переважній більшості судом апеляційної інстанції залишаються без змін, але такі рішення не влаштовують прокурора».

Як приклад «системного тиску», наводиться твердження прокурора про те, що Л.Плохотніченко «безпідставно задовольняє скарги заявників про внесення відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР». Натомість, коли до тієї ж прокуратури надійшла скарга на суддю, вона була зареєстрована і відкрито кримінальне провадження.

Тож Л.Плохотніченко просить відмовити у відкритті дисциплінарного провадження і, навпаки, зареєструвати його пояснення (№3474/0/6-17) як повідомлення про чергове втручання в його діяльність.