Закон і Бізнес


Хто хоче до ВРП?


№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
4907

Лише через місяць після визначення дати чергового з’їзду суддів секретаріат Вищої ради правосуддя нарешті оголосив про початок прийому документів від претендентів на крісла у ВРП. Щоправда, кількість вакансій при цьому не вказана.


Саме рішення Ради суддів від 7.12.2017 №71 про скликання ХV з’їзду суддів було оприлюднено на сайті РСУ ще на початку грудня. Проте знадобився майже місяць, аби воно потрапило на вул. Студентську. Ця формальність уможливила фактично до останнього тягнути з початком прийому документів, який, за законом «Про Вищу раду правосуддя», має розпочатися не пізніше ніж за 45 днів до дня відкриття форуму.

Як відомо, з’їзд планує розпочати свою роботу 5 березня. Тобто подати документи, визначені ст.8 закону про ВРП, можна тільки до 2 лютого включно. Крім того, через зволікання з оголошенням про початок прийому документів претендентам на місце в Раді доведеться терміново подати майнову декларацію за 2017 рік та оновлювати дві інші — про родинні зв’язки й доброчесність.

Водночас із 1.01.2018 змінилися загальні вимоги щодо професійного цензу претендента. Не обов’язково мати 10 років суддівського стажу, як раніше, а лише 15 — професійного. Тож принаймні не виникне суперечок щодо можливості обрання осіб, які не набули необхідного стажу на момент початку прийому документів. Однак делегати з’їзду уповноважені вирішити, чи може представляти їхні інтереси правник, який, наприклад, щойно одягнув мантію.

Кількість вільних посад у ВРП в оголошенні не зазначено. Наразі в Раді працює 18 членів із визначених Конституцією 21. Згідно з п.7 «Прикінцевих та перехідних положень» закону, усі вакансії належать до суддівської квоти.

Нагадаємо, що перед Новим роком член ВРП Алла Олійник склала повноваження, віддавши перевагу роботі у Верховному Суді. Її колега Алла Лесько пообіцяла визначитися зі своїм статусом до березня. Тож, імовірно, кількість вільних крісел у Раді може збільшитися.

Утім, навіть заповнення вакансій не забезпечить виконання ключової умови: більшість в органі, який сьогодні контролює фактично всі аспекти діяльності вітчизняної Феміди, мають становити судді, обрані їхніми колегами. І тільки через рік, коли позачерговий з’їзд обере 7 нових членів ВРП, ця вимога буде нарешті виконана.