Закон і Бізнес


Привітання на біс

У Франції мерів закликали відмовитися від поцілунків


Багато француженок підтримали політика, вважаючи, що «la bise» краще замінити рукостисканням.

№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
5629

Дво- або триразовий поцілунок у щоку — «la bise» — традиційне і поширене у Франції вітання. Проте мер невеликого французького містечка закликала відмовитися від цієї традиції.


Од Пікар-Вольф — голова міста Морет з населенням 415 чоловік — надіслала листи своїм колегам — очільникам інших міст округу Гренобль на сході Франції, в яких попросила їх утриматися від вітальних поцілунків. З погляду О.Пікар-Вольф, Франція готова перейти до оновлених норм етикету й повернутися до більш нейтрального рукостискання.

У своєму листі мер оголосила, що тепер уникатиме поцілунків на ділових зустрічах. Вона також зізналася, що впродовж багатьох місяців спеціально спізнювалася на наради, аби не цілуватися з 73 колегами.

«З мене вистачить поцілунків з десятками людей. Сподіваюся, моє рішення змусить зайвий раз задуматися про те, що кожен має право сам вирішувати, чи цілуватися при зустрічі. І неважливо, займає він чи вона офіційну посаду, перебуває на робочій зустрічі чи в іншому місці», — написала О.Пікар-Вольф.

Вона також заявила, що завжди вважала дивною і неправильною французьку традицію цілувати малознайомих людей. На її думку, «la bise» — це ще одна форма дискримінації жінок.

«Чоловіки не цілуються при зустрічі, якщо тільки вони не друзі. Це дрібниця, але ми стикаємося із цим щодня, тому це ставить питання про гендерне рівноправ’я», — мовиться в листі мера.