Закон і Бізнес


Лікування захоплення

ВООЗ додасть ігроманію до переліку психічних розладів


Якщо дитину не можна відірвати від комп'ютерних ігор, це не означає, що вона хвора. Можливо, її варто зацікавити чимось іншим.

№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
4830

Пристрасть до ігор, у тому числі і комп’ютерних, вперше буде офіційно визнано психічним розладом. Всесвітня організація охорони здоров’я включить «ігровий розлад» в 11-е видання «Міжнародної статистичної класифікації хвороб» (ICD).


Чорновий варіант документа описує цей стан як нав’язливу і регулярну потребу в грі, причому настільки гостру, що вона «перевершує за важливістю інші життєві інтереси».

Деякі країни вже розглядають ігровий розлад як серйозну проблему для охорони здоров’я. Зокрема, в Британії існують приватні клініки для таких пацієнтів.

Фахівець з питань залежності від технологій Річард Грем з ентузіазмом відреагував на це рішення ВООЗ. «Це дуже важливо, тому що уможливлює більш спеціалізований підхід до цього стану», — цитує його Бі-Бі-Сі.

Багато британських психіатрів керуються 5-м виданням «Діагностичного і статистичного керівництва щодо психічних розладів», що вийшло у світ у 2013 році. У ньому схильність до комп’ютерних ігор згадується як «стан, що вимагає подальшого вивчення». Це означає, що офіційно він не розглядається як хвороба.

Проте така поведінка вже стала проблемою в деяких країнах. Зокрема, в Південній Кореї влада ввела закон, що забороняє дітям, молодшим за 16 років, грати в інтернет-ігри з 24:00 до 6:00.

В Японії гравці отримують повідомлення в тому випадку, якщо витратили на ігри певну кількість годин на місяць. А в Китаї великий інтернет-провайдер Tencent увів обмеження на чисельність годин, яку діти можуть провести за найбільш популярними іграми.