Закон і Бізнес


За слова відповідатимеш

Сайти зобов’язали ідентифікувати своїх коментаторів


№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
5539

У Казахстані набрав чинності закон, який передбачає заборону на публікацію анонімних коментарів у Інтернеті. Щоб залишити запис під публікацією, доведеться пройти ідентифікацію особи.


Власники інтернет-ресурсів тепер зобов’язані ідентифікувати коментаторів за допомогою електронно-цифрового підпису на порталі «електронного уряду» або за допомогою СМС-ідентифікації. Після цього користувач зможе розміщувати коментарі на сайті під своїм ім’ям або псевдонімом, повідомляє ТАСС.

«Ідентифікація користувача не заважає йому висловлювати свою думку, але вона його внутрішньо дисциплінує. Адже деякі особи вважають, що анонімність дозволяє ображати на національному ґрунті, підбурювати до насильства, дезінформувати громадян», — відзначав раніше міністр інформації та комунікацій республіки Даурен Абаєв. При цьому він уточнював, що нововведення «суто технічно якихось серйозних проблем для сайтів не створить».

Зауважимо, що аналогічна заборона на анонімні коментарі в мережі діє з 1 жовтня 2017-го в Китаї. До цього дня форуми та інші інтернет-майданчики з можливістю коментування мали запровадити процедуру прив’язки реальних паспортних даних користувачів до їхніх акаунтів для аутентифікації.

«Це дозволить підвищити рівень науковості та культури коментарів у Інтернеті, сприятиме здоровому розвитку інтернет-співтовариства, захистить інтереси громадян, юридичних осіб та інших організацій, а також державну безпеку і суспільні інтереси», — мовилося в документі, оприлюдненому в серпні Державною канцелярією у справах Інтернету КНР.