Закон і Бізнес


Право на стипендії


№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
4464

Комітет з питань науки і освіти рекомендував парламенту відновити порушені права студентів. Зокрема, в частині встановлення мінімального розміру стипендій та збільшення кількості тих, хто може їх отримувати.


Відповідні норми передбачені проектом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення порушених прав студентів» (№5654). Під час останнього засідання комітет відхилив альтернативний варіант (№5654-1) та вніс проект постанови про прийняття за основу проекту №5654. Ним, зокрема, передбачені зміни до закону «Про вищу освіту».

Серед іншого, повертається норма про те, що розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій не може бути меншим, за прожитковий мінімум, а для здобувачів ступеня молодшого бакалавра 2/3 п.м. Крім того, встановлюється, що стипендіальний фонд повинен забезпечувати виплату академічних стипендій не менш як 2/3 і не більш як 75% студентів денної форми, які навчаються за кошти державного бюджету, без урахування осіб, котрі отримують соціальні стипендії.

Як зазначає автор закону народний депутат Валерій Писаренко, у 2016 році всупереч вимогам ст.22 Конституції ці норми було скасовано та/або поставлено в залежність від рішень Уряду конституційно гарантовані права студентства на отримання стипендій. Тож тепер парламент повинен відновити соціальну справедливість.