Закон і Бізнес


Бюрократія — мати порядку


№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
116363

У Миронівському районному суді Київської області між суддею та очільником установи виник спір через те, хто повинен забирати справи та зберігати печатку у вихідні чи святкові дні. Розв’язати цей конфлікт суддя Любов Капшук попросила Вищу раду правосуддя.


Як можна зрозуміти із повідомлення (№3/0/6-18), суперечки розпочалися одразу після повернення судді на роботу після тривалої хвороби, а «точки кипіння» досягли у переддень Нового року. Спочатку суддя та працівники апарату почали з’ясовувати, хто кому має приносити справи. За рішенням зборів суддів, в яких і брали участь голова установи та суддя без повноважень, вхідну кореспонденцію двічі на день повинні отримувати судді або їхні помічники за дорученням.

«Відповідно до прийнятого зборами суддів рішення суддя має цілий день ходити до канцелярії суду, яка розташована в іншому приміщенні, за отриманням судових справ, оскільки такі мають бути передані негайно після автоматизованого розподілу, та іншої кореспонденції, серед якої значна кількість термінової», — відзначає Л.Капшук. ЗА її словами, запроваджений зборами порядок суперечить Положенню про автоматизовану систему документообігу суду.

Та ніхто на компроміс не йшов. Більше того, посилаючись на рішення тих самих зборів, від жінки, яка мала чергувати на свята як слідчий суддя, голова установи вимагав отримати гербову печатку для зберігання та використання у разі необхідності скріплення нею процесуальних документів. Л.Капшук відмовилася, а тональність розмови розцінила як психологічний тиск та прояв неповаги до себе. Тож попросила ВРП розібратися у ситуації.