Закон і Бізнес


Надія — на заробітчан


№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
17530

Кошти, отримані трудовими мігрантами за кордоном, пропонується звільнити від податку на доходи фізосіб. Автори ідеї вважають, що це стимулюватиме заробітчан вкладати гроші в бізнес на батьківщині.


Про це йдеться в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення сприятливих умов для повернення грошових коштів трудових мігрантів)» (№7458).

Передбачається доповнити ст.10 закону «Про інвестиційну діяльність» нормою, яка відносить зароблене гастрабайтерами до інвестицій в українську економіку. А також змінити ст.19 закону «Про зовнішню трудову міграцію», де визначити, що трудові мігранти звільняються від сплати податкових та митних платежів при переведенні готівки в Україну.

Водночас проектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення грошових коштів трудових мігрантів від сплати податку на доходи фізичних осіб)» (№7459) передбачено в ст. 163 ПК визначити, що доходи заробітчан, ввезені до України готівкою, не обкладаються податком на доходи фізосіб.

Автор проектів зазначає, що за даними Нацбанку у 2016 році українці перерахували з-за кордону тільки через банки $5,4 млрд, а загальна сума відповідних надходжень перевищила $10 млрд. Однак лише 3% з цих коштів йдуть на інвестування у бізнес, решта проїдається. То ж треба створити умови для інвестування заробітчанами коштів в економіку.

Щоправда, якби в країні були сприятливі умови ведення бізнесу, динаміка трудової міграції українців за кордон лише зменшувалась, а не збільшувалась як зараз.