Закон і Бізнес


У Білорусі легалізували поняття криптовалюти і майнінгу


09.01.2018 16:38
4172

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет «Про розвиток цифрової економіки», який, зокрема, узаконив відносини, засновані на технології блокчейн, також у ньому дано визначення понять токен, криптовалюта, майнінг.


Як повідомляє «Економічна газета», йдеться про декрет №8 від 21.12.2017 року.

Згідно з документом, фізичні та юридичні особи можуть зберігати і майнити криптовалюту, проводячи з нею будь-які операції через біржі. При цьому документ легалізує проведення ICO і випуск власних токенів через Парк високих технологій (ПВТ) без податків до 2023 року.

Прес-служба О.Лукашенко передає, що головна мета документа – створити такі умови, щоб світові IT-компанії приходили в Білорусь, відкривали тут свої представництва, центри розробок і створювали затребуваний у світі продукт.

«Друга мета декрету – інвестиції в майбутнє. Це IT-кадри і освіту. Третя – впровадження новітніх фінансових інструментів і технологій. Провідні економіки світу ще тільки придивляються до цього нового явища. Білорусь стає фактично першою у світі державою, яка відкриває широкі можливості для використання технології блокчейна. У нас є всі шанси стати регіональним центром компетенцій у цій галузі», – заявив О.Лукашенко.

Експерти в Білорусі зазначають: є небезпека, що європейські, американські та інші регулятори вважатимуть, що пільговий податковий режим ПВТ сприяє створенню схем ухилення від сплати податків міжнародними корпораціями.

«Наприклад, в США ліцензується діяльність криптобірж, а з 7 січня операції з обміну криптовалюти обкладатимуться податком за будь-якої транзакції. І ці правила мають екстериторіальну дію. Отже, якщо громадянин США спробує брати участь в ICO в Білорусі, обміняти токени або криптовалюту на реальні гроші, то білоруська компанія-організатор ICO або криптобіржа можуть при певних умовах підпасти під дію американського закону. У деяких випадках для описаної ситуації нашої криптобіржі може знадобитися навіть ліцензія американського регулятора», – каже білоруський юрист Олександр Бондар.

Закон і Бізнес