Закон і Бізнес


Родини, в яких 3-4 дітей, пропонують звільнити від податку на нерухомість


09.01.2018 10:31
7615

Багатодітні, прийомні та малозабезпечені родини, у яких виховуються менше 5 дітей, слід звільнити від податку на нерухомість.


Таке положення містить проект Закону №7477 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на нерухоме майно об’єктів, які належать багатодітним, прийомним, малозабезпеченим родинам)», внесений 2 січня цього року до Верховної Ради, передає «ЗіБ».

Автор законопроекту наголосив, що необхідно надати державну підтримку сім’ям з дітьми, а також опікунам, піклувальникам, та виправити несправедливість в оподаткуванні по відношенню до багатодітних та прийомних сімей, в яких виховуються менше 5 дітей.

У пояснювальній записці автор зазначив, що Податковий кодекс до 2015 року містив норму, яка закріплювала, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать фізичним особам, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, опікуна, піклувальника.

Однак із 1 січня 2015 року цю норму було скасовано. Через два роки, 1 січня 2017 року,  подібне положення повернули в Податковий кодекс, але в значно усіченому вигляді: передбачено, що не оподатковуються об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей. І нині сім'ї, які виховують 3-4 дітей змушені платити податок на нерухомість.

«Це ставить у нерівні умови сім'ї, які офіційно мають однаковий статус – багатодітні, адже згідно із Законом України «Про охорону дитинства» багатодітна сім’я – це сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує», – наголошено в пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується закріпити у статті 266 Податкового кодексу України, що об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать фізичним особам, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, опікуна, піклувальника – не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Закон і Бізнес