Закон і Бізнес


АРССУ звернулася з 3 питаннями щодо укрупнення судів


04.01.2018 09:09
10902

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України звернулася з листом до Президента, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів та Державної судової адміністрації щодо наслідків зміни судоустрою.


Про це йдеться на сторінці АРССУ у Facebook, передає «Закон і Бізнес».

У листі від 3 січня 2018 року підняті проблемні питання з приводу указів про ліквідацію та створення судів, які часто обговорюють судді, інші правники і не знаходять однозначної відповіді.

По-перше, судді просять повідомити, протягом якого часу планується утворення окружних місцевих та апеляційних судів (коли фактично запрацюють нові суди) та припинення роботи як юридичних осіб ліквідованих судів.

По-друге, судді переймаються питанням переведення суддів та працівників апарату на роботу до новоутворених судів. У листі зазначено, що наразі «процедур, умов та особливостей переведення суддів на посаду в іншому суді законом не визначено, а також суддівський корпус не інформований щодо порядку такого переведення».

При цьому Президент під час підписання указів 29 грудня 2017 року наголосив на тому, що у нові суди буде проведено конкурс та закликав брати в ньому участь науковців та адвокатів. Це викликало занепокоєння у суддів та працівників апарату судів. Тому в листі просять роз’яснити, в якому порядку, за якими критеріями та в які строки буде здійснюватися переведення суддів та працівників апарату суду з ліквідованих до новоутворених судів.

По-третє, суддів непокоїть питання безперервності розгляду справ «судом, встановленим законом». При цьому вони наводять низку положень щодо зміни судоустрою і узгодження їх з практикою ЄСПЛ. У листі висловлено побоювання, що низку судових рішень може бути скасовано у разі порушення норм процесуального права.

Нагадаємо, що 29 грудня 2017 року Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та про реорганізацію місцевих судів. У свою чергу заступник глави Адміністрації Президента, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов передбачає, що реорганізація судової системи у 2018 році може не закінчитися.

Закон і Бізнес