Закон і Бізнес


Осучаснення чи зрівнялівка пенсій? В Україні збільшили мінімальний стаж


02.01.2018 16:32
9191

В Україні суттєво збільшився мінімальний стаж роботи, необхідний для отримання пенсії за віком, - з 15 до 25 років.


Новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу запрацював з нового 2018 року у зв’язку із набранням чинності окремими положеннями пенсійної реформи – Закону від 03.10.2017 № 2148-VIII про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій.

При цьому щороку мінімальний стаж буде збільшуватися на 1 рік. До 2028 року він має сягнути 35 років для чоловіків і 30 років — для жінок.

Експерти апарату Верховної Ради попереджали, що через підвищення мінімального стажу до 35 років для чоловіків та 30-ти для жінок замість обіцяного «осучаснення» матимемо «зрівнялівку» у пенсіях. Адже навіть ті, хто не матиме необхідного стажу, отримуватимуть соціальну допомогу на рівні прожиткового мінімуму. Тож фактично Уряд переклав тягар «солідарності» на тих, хто працював і сплачував внески, зменшуючи для них базу та коефіцієнти обчислення пенсії.

Серед аргументів на користь прийняття цього закону називалися необхідність скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду і, водночас, «осучаснення розміру пенсій». Також в Уряді запевняли, що після проведення цієї реформи більшість громадян отримають надбавки до пенсій. Що власне і подавалося як турбота про малозабезпечені верстви населення.

Закон і Бізнес