Закон і Бізнес


ВРП: адвокати та активісти посилюють ненависть до суддів


02.01.2018 12:22
214180

У Вищій раді правосуддя усвідомлюють, що окремі судді надають привід для критики. Водночас, наразі критика перетворилася на шельмування людей, які належать до суддівської професії.


Таку заяву зробили у ВРП у зв’язку із обуренням громадських активістів щодо призначення на посади суддів безстроково Світлани Захарчук, Марини Антонюк та Марії Зелінської. При цьому у Раді застерегли громадян, а особливо, представників адвокатської спільноти від безпідставної та несправедливої критики суддів.

У ВРП наголосили, що дії вказаних суддів пройшли перевірку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя. Більшістю голосів складу цих колегіальних органів були прийняті рішення, якими не встановлено порушень у діях суддів, несумісних з посадою судді.

Також відзначили, що сам по собі факт розгляду певної категорії справ не є і не може бути підставою для звільнення судді. Так само не може бути звільнення суддів списком. У кожному випадку ВРП та ВККСУ, наділені законодавством правом надавати оцінки діям суддів у процесі дисциплінарного провадження, проводити перевірки і встановлювати факти порушень. Саме тому 166 суддів були звільнені за скоєння істотного дисциплінарного проступку у період з 1.01.2017 по 1.12.2017 (один суддя кожні два дні). Таких масових звільнень в системі не було за весь період діяльності Ради.

«Несправедливі оцінки деяких громадських активістів лиш посилюють ненависть до людей, що належать до певної професії, спричиняють публічні заклики до насильства, вбивства суддів. Прикро, що стимулюють до розправи саме вислови адвокатів – людей, які належать до правової спільноти, мають юридичну освіту і мали б самі стати взірцем утвердження  правових механізмів вирішення суспільних та правових спорів», - йдеться у заяві.

Закон і Бізнес