Закон і Бізнес


Чому в готелях потрібно бути обережними


29.12.2017 17:37
8184

Якщо ви вирішили влаштувати собі новорічні свята не вдома, а, наприклад, у подорожах, потрібно готуватися не лише до відпочинку подалі від метушні, а й до неприємностей, які можуть трапитися в несподіваному місці.


Наприклад, повернутися з відпустки можна з нападом алергії, кліщами, хімічним отруєнням, кишковою інфекцією і шкірними захворюваннями, причому «підчепити» все це ви ризикуєте просто в готелі. Журналісти з’ясували всі небезпеки для мандрівників у готельних номерах, і розказують, як себе захистити.

Покривало і постільна білизна

Покривало перуть набагато рідше, ніж постільну білизну. Уявіть, скільки постояльців до вас після далекої дороги, іноді банально не знімаючи взуття, лежали на ньому… Тому відразу зніміть його і покладіть куди подалі.

Термін використання готельної білизни – в середньому 5 років, і за цей час на ній спить 1370 постояльців.

Але перше, з чого варто почати в номері, – зняти простирадло з матраца і ретельно його оглянути. Якщо на вашому ліжку спатиме хтось ще, наприклад клопи, про наявність яких можуть свідчити коричневі сліди їх фекалій, – відпочинок напевно буде зіпсований. Оглянути неозброєним оком все-таки необхідно, і якщо матрац вас не влаштував, вимагайте його заміни або переселення в інший номер.

Досвідчені мандрівники рекомендують відмовитися від подушок. Відділ ентомології державного університету штату Огайо (США) провів дослідження подушок у готельних номерах. Виявляється, подушка після двох років використання на 10 відсотків складається з пилових кліщів і продуктів їх життєдіяльності.

Ванна кімната

У ванній та туалеті, незважаючи на зовнішню чистоту, постояльців нерідко чекають грибок і токсичні залишки миючих засобів – вони можуть викликати алергію або хімічний опік.

При першому відвідуванні санвузла рекомендується включити гарячу воду і «пройтися» по всіх поверхнях. Після цього потрібно протерти дезінфікуючими серветками, завбачливо привезеними з дому, унітаз і ванну або душову кабіну. Важливо приділяти особливу увагу змішувачам – нерідко прибиральниці натирають їх до блиску брудними ганчірками або використаними рушниками.

Кладіть зубні щітки і засоби гігієни в пакети або спеціальні бокси, не зберігайте мило в мильниці.

Пульт дистанційного керування

На пульті, який зазвичай залишається поза увагою прибиральниці, хвороботворних бактерій значно більше, ніж на сидінні унітазу. Візьміть декілька крапель спиртного зі своїх запасів і акуратно протріть пристрій змоченою в горілці ганчіркою або серветкою.

Також можна привезти з дому пакет для сніданку і упакувати в нього пульт. Якщо під рукою немає ні того, ні іншого – загорніть перемикач в шапочку для душу.

Телефон

На трубку телефону готельного номера потрапляють мільйони хвороботворних бактерій. Наприклад, кишкова паличка, стафілокок, стрептокок і багато інших. І далеко не всі вони гинуть з часом і за відсутності живих переносників.

Найкраще уникнути використання телефону в готелі або хоча б протерти серветкою, змоченою в дезінфікуючому розчині.

Килим

Килим – вмістилище плям різної природи, грибка, пилу і, природно, кліщів. Якщо ви не впевнені, що дезінфекція підлогового покриття проводилася безпосередньо перед вашим візитом, краще не ходити по ньому босоніж. Привезіть з дому тапочки або скористайтеся наданими готелем, надягніть хоча б шкарпетки. А в ідеалі – вибирайте номер без цього зайвого пилозбірника.

Вимикачі і ручки дверей

Найчастіше постояльці в номерах готелю торкаються до ручок дверей і вимикачів. Отже, це одні з найбрудніших зон у номерах.

Протирайте їх щодня дезінфікуючими серветками, тому що покоївка при збиранні номерів торкається до всіх поверхонь у брудних рукавичках.

Кондиціонер

Якщо власники готелю не забезпечують регулярну (як мінімум раз на рік) чистку фільтрів кондиціонера, то апарат разом з охолодженим повітрям починає ганяти по замкнутому простору номера пил і хвороботворні мікроорганізми. Від пилу може початися алергія, а бактерії, наприклад легіонелла, небезпечні як збудники пневмонії. Якщо вам не вистачає свіжого повітря, краще просто відкрити вікно.

Кавоварка

Новинний портал ABC News провів дослідження про якість обслуговування кавоварок в готелях. В результаті з’ясувалося, що прибиральники не мили апарати належним чином, часто заливаючи в них неочищену воду. Деякі протирали їх тієї ж ганчіркою, що і підлогу у ванній, а в певних випадках не морочилися з тим, щоб змити хімічні засоби проти цвілі з резервуара для води.

Не секрет, що в готелях нерідко ховаються від влади наркодилери. Кавоварка, виявляється, нерідко використовується наркоторговцями для приготування метамфетаміну. Вирахувати, чи використовувалася кавоварка для приготування заборонених препаратів, можна досить легко: в резервуарі залишається червоно-помаранчеве пляма. Також будьте уважні, якщо при заселенні в номер відчуєте запах хімікатів. Продукти розпаду – червоний фосфор і йод – викликають сильне отруєння.

Посуд у номерах

Любителі закупити алкоголь у магазинах дьюті-фрі часто після заселення в готель відразу ж наповнюють келихи – треба ж відсвяткувати приїзд! Але не слід поспішати з цим.

Склянки і чашки в номерах нерідко кишать бактеріями, тому що прибиральниці не витрачають багато часу на їх миття. У ліпшому випадку протруть ганчіркою від пилу. Причому тією самою, що і всі меблі в номері.

Так що витратьте п’ять хвилин – спочатку помийте посуд.

Вода з крану

В ідеалі системи очищення води в готелях повинні змінюватися кожні 4-6 місяців, проте далеко не всі готельєри готові на подібні регулярні витрати заради здоров’я своїх гостей. Старі вугільні фільтри є ідеальним середовищем для патогенів, таких як, наприклад, сальмонела і токсин Шига.

Також будьте обережні з машинками для приготування льоду. У них використовується некип’ячена вода і не знезаражена хлором. А значить, ви практично п’єте з басейну з бактеріями.

Що тепер робити

Не варто возити з собою валізу з інфрачервоною лампою і міні-лабораторією. Не потрібно обмотувати в целофан, надягати скафандр і протигаз у номері. Але бажано пам’ятати, що місце, яке готель намагається зробити візуально красивим і затишним, може виявитися чистим і безпечним тільки зовні. Возіть із собою свої тапочки, халати і рушники, а також дезінфікуючі серветки або розчини для рук. Не забувайте вдома ліки на всі випадки життя. Прибирайте особисті речі, особливо засоби гігієни, в пакети, перевіряйте всі поверхні, перш ніж торкнутися до них. Більше проводьте часу на свіжому повітрі і насолоджуйтеся відпочинком.

Закон і Бізнес