Закон і Бізнес


11 порад, як убезпечити майно в новорічні свята


29.12.2017 08:44
ОЛЕКСАНДР ЛИПСЬКИЙ, голова Комітету малого та середнього бізнесу Київської ТПП, голова підкомітету «Бізнес» Комітету з корпоративної безпеки та захисту бізнесу СУП
4869
4869

На новорічні свята припадає пік різноманітних майнових злочинів та квартирних крадіжок. При цьому багато людей їдуть відпочивати, залишаючи свої квартири та машини без належного догляду. Що потрібно врахувати, відправляючись у подорож?


По-перше, найкращий спосіб захистити будинок або квартиру від крадіїв – встановити якісну сигналізацію з 2-3 різними типами датчиків. Додатково можна встановити у квартирі камеру відеоспостереження, що передаватиме інформацію до «хмарного» сховища і відео з якої буде доступне по віддаленому доступу, тобто через Інтернет.

Перед тим як поїхати, варто перевірити справність датчиків у системі сигналізації та справність каналу зв’язку з пультом охорони. Також необхідно пересвідчитися, що в охоронної компанії є всі ваші актуальні контакти та ваш міжнародний (роумінговий) номер, якщо ви їдете за кордон.

Перед тим, як поїхати з дому не буде зайвим перетелефонувати на пульт охорони та пересвідчитися, що житло знаходиться під охороною. Поки ви ще вдома, продумайте план ваших дій у випадку спрацювання сигналізації.

По-друге, важливі документи або цінності можна на час поїздки перемістити до банківської комірки у системному та надійному банку. Бажано міжнародному. Важливою перевагою банківського сховища є наявність у ньому безперервного відеоспостереження, як усередині, так і на вході.

По-третє, якщо ви плануєте подорож, то варто попіклуватися про те, аби про це знала якомога менша кількість осіб. Не кажучи вже про сусідів, випадкових знайомих та водіїв таксі, які везуть вас додому.

По-четверте, варто пам’ятати, що є випадки, коли водії таксі виступають у ролі інформаторів для злодіїв, якщо до того ж дізнаються що люди, наприклад, їдуть до аеропорту та відлітають за кордон. У жодному разі не варто викликати таксі в аеропорт чи на залізничний вокзал зі стаціонарного телефону.

По-п’яте, не варто афішувати вашу відсутність вдома у соціальних мережах. Приїдете додому – викладете найліпші знімки у Facebook та Instagram, але поки ви у від’їзді краще утриматися від сповіщення широкого кола осіб про вашу тривалу відсутність. Також не варто чекінитися в аеропортах та в інших містах чи країнах.

По-шосте, квартиру чи будинок можна обладнати системою, яка буде у відповідний час увечері вмикати «чергове» світло, щоб імітувати присутність господарів вдома. Також варто вимкнути дзвінок на вхідних дверях, аби зовні квартири не було чутно чи спрацьовує він.

По-сьоме, не забудьте перекрити газ, водопостачання та відімкнути від електромережі усі електричні прилади, які можна залишити вимкнутими. Пам’ятайте, що багато побутових електронних приладів обладнані недорогими блоками живлення з мінімальним захистом. Також відімкніть від електроживлення та мережевого кабелю комп’ютери, телевізори та роутери. Нерідко бувають випадки, коли через «стрибки» напруги у мережі живлення чи через попадання блискавки в обладнання інтернет-провайдерів пошкоджується коштовне мультимедійне та телекомунікаційне обладнання, комп’ютери тощо.

По-восьме, попросіть близьких друзів, сусідів, яким ви довіряєте, або родичів доглянути за вашою квартирою: аби на дверях або на килимку перед дверями не було рекламних флаєрів, «маяків» на кшталт зубочисток, липкої стрічки або якихось інших малопомітних предметів, які залишають злодії, аби пересвідчитись у відсутності господарів.

По-дев’яте, якщо ви їдете за кордон або в далеку подорож країною, залиште комплект ключів від квартири в людей, яким ви особливо довіряєте. Ключі можна обладнати відповідною захисною пломбою. У разі виникнення надзвичайної пригоди вони зможуть приїхати до вашої оселі та відімкнути її для працівників аварійних служб.

По-десяте, переконайтеся, що ваш контактний телефон є в обслуговуючій компанії (ЖЕКу), а ви, в свою чергу, знаєте їхні контактні номери телефонів, аби у випадку виникнення аварійної ситуації на інженерних мережах будинку чи квартири з вами можна було встановити зв'язок. Також варто мати у телефонній книзі мобільного телефону номери колл-центру страхової компанії (у разі наявності полісів медичного страхування за кордоном) та контактні номери страхової компанії, яка забезпечує вам страхування відповідальності перед третіми особами та КАСКО (якщо ви їдете відпочивати на автомобілі).

По-одинадцяте. Залиште свій автомобіль на стоянці або паркінгу, які знаходяться під цілодобовою охороною. Якщо ви вимушені залишити автомобіль на вулиці або на стоянці без охорони – зробіть усе можливе, аби ваш автомобіль було максимально важко угнати. Насамперед перевірте, чи не посадить сигналізація акумулятор за найближчі 4-6 діб. Якщо маєте сумніви у надійності сигналізації та заряді акумулятора – скористайтеся максимальною кількістю механічних запорів та блокіраторів. У такому випадку акумулятор взагалі можна тимчасово взяти та забрати його додому, а схему електроживлення додатково розірвати у якомусь потаємному (неочевидному) місці. Встановіть на колеса гайки з «секретом», аби колеса не стали легкою здобиччю крадіїв. Попросіть сусідів або знайомих приглядати за вашою автівкою.

Будьте пильними! Безпечних та радісних новорічних свят!

Закон і Бізнес