Закон і Бізнес


Адвокати захистили майно від незаконної перереєстрації


28.12.2017 11:15
6146

Зловмисники підробили ухвалу Вищого господарського суду України і намагалися зареєструвати заставне майно державного банку на третіх осіб. Якби схему було реалізовано, банк ще довго чекав би на задоволення своїх вимог, а нотаріусу загрожувало б ув’язнення.


Про це повідомляють адвокати Ario Law Firm, які представляють інтереси законного власника майна. Майно, яке намагалися привласнити зловмисники, – це частина логістичного комплексу у Київській області.

За словами адвокатів, порушники замінили одне слово в оригінальному тексті ухвали ВГСУ, застосували недійсний відтиск печатки та підробили підпис канцелярії ВГСУ. Підробка ухвали ВГСУ дозволила зловмисникам незаконно зареєструвати майно за певною фірмою. Менше ніж за три місяці вони повторно підробили ухвалу ВГСУ і 20-21 грудня 2017 р. намагалися зареєструвати заставне майно банку вже за іншою особою. Якби їм це вдалося, то справжній власник не зміг би витребувати з незаконного володіння згадане майно на підставі раніше ухваленого рішення суду.

Адвокати викрили злочинну оборудку на етапі початку здійснення реєстраційної дії. Зокрема, вони встановили, що увечері 20 грудня одним з приватних нотаріусів Києва подано заявку про державну реєстрацію прав власності на зазначений логістичний центр і землю під ним. Адвокати оперативно зв’язалися з нотаріусом, і аргументовано пояснили наміри зловмисників і можливі наслідки незаконної реєстрації.

«Ми тримали питання реєстрації нерухомості на постійному контролі та уважно моніторили держреєстр. З боку наших опонентів по цій справі можна було очікувати протизаконних дій, що підтверджено численними маніпуляціями з їхнього боку під час майже чотирирічної судової тяганини. Більш того, це вже не перша спроба підробки даних в держреєстрі з боку минулих, незаконних власників логістичного центру. Наразі по даних фактах вже відкрито кримінальне провадження та ведеться досудове розслідування», – зазначив представник власника майна, радник Ario Law Firm, адвокат Андрій Филик.

Як повідомили в Ario Law Firm ,у 2013 р. в результаті незаконного, фіктивного аукціону цей майновий комплекс перейшов до нового власника попри те, що він не сплатив за нього ані гривні. Незаконність цього аукціону було доведено і підтверджено судами трьох інстанцій. Але після незаконної реалізації на аукціоні та протягом подальшої судової тяганини, майно ділилося та перепродавалося.

Саме в той час, коли ВГСУ остаточно підтвердив незаконність аукціону і необхідність витребувати майно з незаконного володіння зловмисники вдалися до нової оборудки, з залученням до протизаконної схеми приватного нотаріуса.

«По суті, цими своїми діями зловмисники могли не просто позбавити нотаріуса кар`єри, а ще й позбавити його волі строком до 5 років та правом займатися нотаріальною діяльністю строком до 3 років», – зазначив юрист Ario Law Firm Ярослав Сербін.

Нині за рішенням судів трьох інстанцій майно, незаконно привласнене шахраями ще у 2014 році, має бути повернуто законному власнику.

Закон і Бізнес