Закон і Бізнес


Мовою сусіда

Кишинів збирається перевести державу на румунську


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
4173

Уряд схвалив законопроект про зміну державної мови з молдовської на румунську. Автори ініціативи також виступають за входження країни до складу Румунії.


Згідно з проектом у ст.13 конституції буде змінена фраза «молдовська мова, що функціонує на основі латинської графіки» на «румунська мова». Журналісти відзначають, що ніхто із членів Кабінету міністрів не висловився проти цієї ініціативи, повідомляє Publika TV.

При цьому президент країни Ігор Додон у жорсткій формі розкритикував рішення уряду. «Зміна найменування державної мови є точкою зору правлячої партії та її союзників і не може бути нав’язана як офіційна ідеологія держави в конституції», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Щоб захистити нашу молдовську мову, історію, особистість і традиції, люди будуть готові масово вийти на вулиці з президентом, якого вони обрали», — резюмував глава держави.

За законом, парламент може внести зміни до конституції не раніше ніж через 6 місяців після висунення ініціативи. Для цього необхідні голоси 67 зі 101 депутата. Якщо закон не буде ухвалений протягом року після внесення законодавчої ініціативи, пропозиція вважатиметься такою, що втратила силу.