Закон і Бізнес


Слово року: youthquake

Укладачі Оксфордського словника визнали друге народження «молодетрусу»


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
5148

Оксфордський словник назвав «youthquake» словом 2017 року. Сам словник тлумачить його як «політичне пробудження» міленіалів — покоління людей, які народилися після 1981 року.


Власне, поєднання youthquake (дослівно «молодетрус», за аналогією з earthquake — землетрус) придумала ще в 1960 роки редактор журналу Vogue Діана Вріланд. Вона використовувала його для позначення несподіваних змін у моді, музиці й соціальних відносинах.

Укладачі словника стверджують, що останнім часом це слово переживає друге народження і постійно використовується: воно характеризує молодих людей, які стоять за політичними змінами, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За зізнанням одного з редакторів словника Каспера Гратволя, «вибір не був надто очевидним», проте в 2017 році вживання уouthquake в повсякденній мові зросло вп’ятеро. Найчастіше це слово звучало в червні, під час загальних виборів, коли лейбористи домоглися кращих результатів, ніж очікувалося.

Торік словом року стала «постправда» (post-truth). Воно з’явилося після референдуму щодо Brexit і президентських виборів у США.

Що стосується youthquake, то сам словник дає йому таке визначення: «низка радикальних політичних і культурних потрясінь у студентському і молодіжному середовищі 1960 років».

 

ДОВІДКА 

Претенденти на звання «Слово року-2017» 

Antifa — скорочено від «антифашист».

Kompromat — компромат він і є компромат.

Unicorn — дослівно: єдиноріг, але в цьому випадку це дієслово, що позначає процес додавання фарб, особливо в їжу.

Milkshake duck — «молочно-коктейльна качка», що в перекладі з мови ідіом означає людину, яка в соцмережі спочатку здається милою і симпатичною, але згодом виявляється вельми неприємним типом.