Закон і Бізнес


Суд створюється і не створюється


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
4972

Схоже, питання появи Вищого антикорупційного суду ніяк не знайде однозначного вирішення ні на Банковій, ні на Грушевського. Парламент відкликав свій варіант закону про антикорупційні суди і тепер очікуватиме на президентську ініціативу.


Ще у вересні глава держави наголошував, що немає сенсу поспішати із створенням ВАкС, хоча закон вимагав це зробити до 30.09.2017. Достатньо утворити відповідну палату у складі Касаційного кримінального суду при Верховному Суді. А з вищим судом можна почекати ще рік-два.

Однак такий поворот викликав негативну реакцію, насамперед у закордонних структур. Уже на початку грудня позиція Петра Порошенка змінилася: він пообіцяв, що внесе до парламенту свій проект закону «Про Вищий антикорупційний суд», якщо його не напрацюють нардепи.

Цікавика в тому, що такий документ уже майже рік пролежав у стінах ВР (проект №6011). Але у жовтні автори раптом відмовилися від нього. Сьогодні, 21 грудня парламент зняв його з розгляду, аби, як пояснив спікер, розчистити дорогу президентському проекту.

Проте за Конституцією через тиждень глава держави втрачає право утворювати суди. Тож цілком логічно, що і відповідні проекти, зокрема, про ВАкС, мали б готуватися у стінах ВР. Але, схоже, нардепам так спокійніше: хто ініціює, той і відповідає за наслідки.