Закон і Бізнес


Післясмак реформи


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
9085

Не встигла набути чинності процесуальна реформа, як у парламенті зареєстровано одразу три проекти щодо її удосконалення. Їх автор, з посиланням на правозахисників, наголошує, що нововведення погіршують становище сторін та сам судовий захист.


Запропоновані автором змін до Кодексу адміністративного судочинства, Господарського та Цивільного процесуальних кодексів мають спільну додаткову назву: удосконалення механізмів судового розгляду (№№7414, 7415 та 7416, відповідно).

Як констатується у пояснювальній записці, ухвалений закон (проект №6232) не тільки порушує вимоги законодавчої техніки, а й містить численні недоліки (на що, до речі, вже звернули увагу і судді). Це створює основу для маніпуляцій, корупційних зловживань та «ручну» систему судочинства.

Загалом, проектами пропонується зменшити значну кількість оціночних понять, довільне тлумачення яких може призвести до зловживань, удосконалити процедури оцінки доказів на предмет їх належності і допустимості, тощо.

Серед іншого, наголошується на недопущенні обмеження прав позивача шляхом зобов'язання внести на депозитний рахунок суду певну грошову суму для забезпечення відшкодування майбутніх витрат відповідача у зв'язку із розглядом справи. Також проекти, як зазначається, мають усунути не менш значущі, колізій і прогалини, виправити норми, що погіршують процесуальний статус учасників процесу.

Втім, якби усі нардепи дійсно читали проекти перш ніж за них голосувати, можливо, вони б пристали на пропозицію колеги. А за сучасних тенденцій у законотворчості розв’язувати колізії та заповнювати прогалини доведеться судам. Їх же потім і звинуватять у викривленні прогресивних реформених норм.