Закон і Бізнес


Подайте на захист


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
5887

У структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій немає коштів, аби судитися із недобросовісними постачальниками ліків. Замість того, аби такі гроші передбачити, нардепи пропонують більш простий шлях.


Як зазначається у пояснювальні записці до проекту закону «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (№7407), структурні підрозділи місцевих держадміністрацій закуповують за бюджетні кошти лікарські засоби, медичні вироби, обладнання для територіальних громад. Укладаються правочини на десятки мільйонів гривень. Та якщо постачальник виявиться недобросовісним, то годі сподіватися на судовий захист. Адже судовий збір у таких справах сягає десятків, а той сотень тисяч грн.

Тож пропонується простий вихід: звільнити від сплати збору такі структурні підрозділи. І заздалегідь наголошується, що «сумнівною видається фіскальна, дисциплінуюча функція судового збору, зменшення рівня фінансування судів, рівність всіх учасників процесу перед законом і судом, як аргумент відхилення проекту». Бо, на думку автора, «ці аргументи не можуть стояти на одній шальці із захистом фундаментальних прав людини».

Дійсно, по-перше, вони мають стояти на різних шальках терезів. А по-друге, ніщо не заважає цим підрозділам звернутися до суду із клопотанням про відстрочення платежу. Якщо позови дійсно обґрунтовані, новий реформований суд безумовно задовольнить їхні вимоги й сплачувати збір не доведеться взагалі.

Інакше, логічніше звільнити усіх громадян від сплати судового збору. Адже сьогодні в них теж навряд чи знайдуться зайві кілька тисяч гривень на сплату його нового розміру.