Закон і Бізнес


Про пом’якшувальні обставини


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
5744

Наявність на утриманні двох малолітніх дітей та матері-інваліда може бути достатньою підставою для звільнення від відбування покарання з іспитовим строком. На це звернув увагу Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ в ухвалі від 1.12.2017.


Зі скаргою до ВСС звернувся прокурор, якому рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з іспитовим строком видалось занадто м’яким.

Засуджений обвинувачувався за ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) та ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу. Зваживши на рецидив злочину, проте врахувавши щире каяття особи, допомогу у розкритті вчиненого, а також наявність на утриманні членів родини, суди першої та апеляційної інстанції вважали за достатнє покарання засудити порушника до 3 р. 6 міс. позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК, він був звільнений від відбування покарання з іспитовим строком.

Відмовляючи у задоволенні касаційної скарги прокурора, в ухвалі № 739/288/17 ВСС зауважив, що доводи прокурора про невідповідність призначеного покарання тяжкості вчиненого та даним про особу порушника є безпідставними, оскільки судами попередніх інстанцій взято до уваги як обтяжуючі, так і пом’якшувальні обставини.