Закон і Бізнес


«Той, що зачіпає голову»

Що стає вирішальним при виборі столиці держави?


Залишки Берлінської стіни досі нагадують про існування двох німецьких держав і, відповідно, двох столиць.

№49 (1347) 16.12—22.12.2017
11370

Рішення президента США визнати Єрусалим і перенести туди американське посольство викликало невдоволення у багатьох. Час поставити запитання: як країни світу вибирають столиці й що цей вибір означає?


Символ єдності

Англійське слово capital походить від латинського capitalis — «той, що зачіпає голову (життя)». Це місто, яке очолює територію. Воно пов’язане з владою, тут розташовуються державні установи, а в монархічних країнах у столиці живе королівська сім’я, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Столицю потрібно захищати, з неї приходять вказівки, вона символ єдності. Тому багато столиць географічно розташовані в центрі країни: так до них легше дістатися. Мадрид, наприклад, розміщений точно в центрі Іберійського півострова. Абуджа, яка офіційно стала столицею Нігерії в 1991 році, побудована в центрі країни майже «з нуля», щоб символізувати єдність нації.

За тим же принципом Бразилія в 1961-му перенесла столицю з перенаселеного Ріо-де-Жанейро в розміщене у центральній частині країни Бразиліа.

Політичний компроміс

У 1790 році рішення про те, що Вашингтон стане столицею США, було результатом політичного компромісу. Північні штати під проводом Олександра Гамільтона хотіли, щоб федеральний уряд узяв на себе частину їхнього боргу. Тому вони пішли на угоду з Томасом Джефферсоном і Джеймсом Медісоном, які хотіли, щоб столиця була на півдні.

Місце на річці Потомак, на південь від лінії «Мейсона — Діксона», обирав особисто Джордж Вашингтон. Решта — історія.

Складні обставини

Коли Німеччина була розділена, Бонн був столицею ФРН, а Берлін — НДР. Рішення про те, що столицею буде Берлін, ухвалили в Бундестазі 20 червня 1991 року з перевагою в 17 голосів.

Німцям довелося обирати з двох столиць, а у ПАР їх фактично три. У Кейптауні працюють законодавці, в Преторії розташовані адміністративні органи, а головні суди — в Блумфонтейні (крім конституційного, він у Йоганнесбурзі).

Це спадщина постколоніальних часів: у 1910 році створювався Південно-Африканський Союз. Чотири британські колонії об’єдналися й ніяк не могли домовитися про столицю. У 1994-му, коли прийшов кінець політиці апартеїду, виник рух за створення нової столиці, але цього так і не сталося...