Закон і Бізнес


Удесятеро планують збільшити штраф за порушення порядку вирішення трудових спорів/конфліктів


13.12.2017 16:25
5581

За порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) планують штрафувати від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Таку норму містить законопроект №6627 щодо відповідальності за порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, передає «Закон і Бізнес».

Зокрема, проектом пропонується встановити відповідальність за:

– ухилення сторін колективного трудового спору (конфлікту) від утворення примирних органів або від участі в примирних процедурах;

– невиконання зобов’язань за протоколом та/або угодою, досягнутих за підсумками здійснення таких процедур;

– порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) посадовими особами центральних та місцевих органів виконавчої влади;

– невиконання законних вимог посадових осіб державного органу, що сприяє врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів), щодо усунення порушень законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) або створення перешкод для діяльності цього органу.

За вказані правопорушення пропонується встановити відповідальність у вигляді накладення, адміністративного штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що, згідно з пояснювальною запискою, вдесятеро більше, ніж зараз.

Також пропонується визначити державний орган та перелік уповноважених осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення щодо зазначеного. Таке право надається Національній службі посередництва і примирення та її посадовим особам.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, оскільки конфлікти між найманими працівниками та роботодавцем завжди існували й існуватимуть надалі, роль примирних процедур, як заходів їх вирішення без участі судових органів, з часом лише зростатиме.

«Існує нагальна потреба запровадити механізм притягнення до адміністративної відповідальності з покладанням відповідних функцій на Національну службу посередництва і примирення», – наголосив автор законопроекту.

Закон і Бізнес