Закон і Бізнес


Фермери для статистики


№49 (1347) 16.12—22.12.2017
4089

До IV групи платників єдиного податку пропонується включити фізосіб-підприємців, які ведуть фермерське господарство. Бо через прогалини в законодавстві фермери змушені збувати продукцію неофіційними каналами.


Відповідні норми передбачає проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин» (№7363).

Відповідно до проекту, до IV групи єдиного податку сільськогосподарських товаровиробників, як і раніше, відносяться юрособи, незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%. А також фізособи-підприємці, які здійснюють діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до закону «Про фермерське господарство».

Однак такі фізособи мають відповідати сукупності вимог: займатися виключно виробництвом сільгосппродукції, її переробкою та постачанням; здійснювати діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси; не використовувати працю найманих осіб; членами господарства можуть бути тільки члени сім’ї; площа угідь у власності та/або користуванні становить не менш 2 га, але не більш як 20 га.

Автори проекту занепокоєні, що фермери-фізособи сьогодні змушені збувати продукцію за допомогою неофіційних каналів реалізації, «які не передбачають відповідного відображення в системі статистики та сплати належних обов’язкових платежів».