Закон і Бізнес


Рука не підніметься


№49 (1347) 16.12—22.12.2017
4905

Протидіяти домашньому насильству, тепер по-європейському, разом із судами будуть Мінсоцполітики, МВС, МОЗ та Міносвіти. Народні обранці узгодили між собою норми різних законів та визначились із поняттями.


Верховна Рада прийняла в цілому закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (проект №5294).

В документі домашнє насильство визначено як «всі дії фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства», що здійснюються в сім'ї або в межах місця проживання між родичами, або між колишнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають однією сім'єю, але не знаходяться в родинних відносинах й ін.

Крім того, визначено поняття психологічного та сексуального насилля. Передбачені заходи протидії домашньому насильству, спрямовані на його припинення, надання допомоги та захисту потерпілому, відшкодування його шкоди, а також належне дослідження випадків домашньої насильства, притягнення до відповідальності обвинувачених та зміна їх поведінки.

Головними суб’єктами виконання в Україні закону є Міністерство соціальної політики, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки України, суди.

Метою документу є узгодження положень чинного профільного законодавства та адаптування його до європейських стандартів.