Закон і Бізнес


Для запуску електронного судочинства треба бажання і 3 умови


13.12.2017 14:02
ОЛЬГА КАРАГІОЗ, прес-секретар Київського районного суду м.Одеси
111593

Революційними положеннями нового процесуального законодавства є впровадження системи електронного судочинства на всіх стадіях процесу і перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Враховуючи те, що сьогодні це не данина моді, а вимога часу, Асоціація слідчих суддів продовжує навчати представників з усіх регіонів опціям та перевагам електронного судочинства.


Полегшити завдання

15 грудня стане історичним днем в українському судочинстві, адже саме цього дня набере чинності закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Недавно в Одесі представники центральних регіонів (Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської та Кіровоградської областей) пройшли навчання щодо функціонування електронного судочинства. В цьому році це вже третій захід. Навчання стало можливим у рамках грантового проекту АССУ «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства»  за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

З вітальним словом виступив голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін. Він зазначив, що незабаром в електронному судочинстві доведеться працювати всім судам України, тому такі навчання вкрай необхідні. «Завдання нашого суду та АССУ − помʼякшити початок цього процесу і підготувати колег, адже щодня ми отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням: «Що таке «Електронний суд» та як він функціонує?». На даний момент ми вже налагодили контакт з прокуратурою, податковою та іншими держорганами, проте на цьому зупинятись не плануємо», − наголосив С.Чванкін.

Щоб скористатися перевагами електронного судочинства необхідно не лише бажання, а й:

Почесним гостем заходу став суддя Магістратського суду Нетанії Аріель Бергнер, який поділився з учасниками досвідом запровадження електронного судочинства в судах Ізраїлю. Так, впровадження розпочалось у 2006 році в одному з судів. Пілотний проект розробляли та вдосконалювали протягом 2-ох років. Мета – відійти від документів та перейти в електронний простір.

«Головна перевага – можливість отримання доступу до системи з будь-якого місця. Для цього лише потрібно: комп’ютер або телефон, Інтернет та спеціальна карта. Це значно спрощує роботу. За допомогою телефону можна переглянути матеріали та перевірити пошту. Система є захищеною та її неможливо зламати», − зауважив А.Бергнер.

Проте, як відомо, всюди є свої недоліки. Ізраїльська модель електронного судочинства − не виняток. Що стосується проблем, з якими вони стикнулися, то це складність системи, технічні недоліки та необхідність заносити в неї велику кількість документів.

Теоретична частина навчання продовжилася презентацією  доктора юридичних наук, професора, завідувача кафедри цивільного процесу, професора кафедри цивільного права НУ «Одеської юридичної академії» Неллі Голубєвої на тему: «IT у судочинстві». Вона розповіла про майбутні перспективи IT-технологій у судочинстві та рекомендації щодо їх запровадження із урахуванням міжнародного досвіду.

Н.Голубєва підкреслила, що на відміну від інших європейських держав,  де електронне судочинство впроваджувалося поступово, а в деяких країнах протягом десятиліть, в Україні за задумом авторів кодексу, цей процес повинен пройти швидко і одночасно в судах всіх юрисдикцій.

Співпраця з іншими органами

19 січня 2017 року  Київський  районний суд м.Одеси та прокуратура Одеської області схвалили  Програму спільних дій щодо впровадження обміну електронними копіями документів. Співробітники прокуратури презентували перші успіхи та поділилися своїм досвідом з учасниками навчання. Під час презентації начальника відділу документального забезпечення прокуратури області Катерини Ткаченко, представники центральних областей України могли ознайомитися з основними напрямками  роботи електронної системи «Е -Прокуратура» та взаємодією прокуратури та суду.

Прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба під час свого виступу акцентувала увагу на тому, що саме ЗМІ є провідником між державними органами та суспільством. Адже позитив та піар формують у свідомості людей думку, що «судді та прокурори є, вони працюють». У цьому нам допомагає Facebook, який є найбільш популярною платформою та охоплює велику кількість громадян. З кожним «лайком» та «репостом» змінюється і настрій у суспільстві. Саме тому співпраця зі ЗМІ є такою необхідною та важливою.

Приємною несподіванкою для учасників навчання став візит до Київського районного суду м.Одеси суддів новоствореного Верховного Суду. Судді Єгор Краснов, Тетяна Анцупова, Всеволод Князєв, Олена Білоконь привітали учасників заходу та розповіли про перші кроки, які зробить ВС.

Отже, Київський районний суд м.Одеси завжди на крок попереду інновацій і відкритий для нових проектів, адже вже більше двох років громадяни активно користуються сервісами «Електронного суду». Після  затвердження Вищою радою правосуддя Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та набрання чинності новим процесуальним законодавством всі опції електронного судочинства запрацюють з новою силою та вже у законодавчо врегульованому форматі.

 

ПРЯМА МОВА

ЄГОР КРАСНОВ, суддя Верховного Суду:

− Ми також починаємо роботу з електронним судочинством, тому дуже позитивним є приклад Київського районного суду м.Одеси, який вже давно впроваджує це в життя. Переконаний, що це полегшить не тільки роботу суддів, а й полегшить доступ до правосуддя учасникам процесу. Сталість судової практики − це є нагальне питання, над яким буде працювати Велика Палата ВС. Сподіваюся, що формування єдиної юрисдикції має позитивно позначитися на застосуванні права в цілому. 

ТЕТЯНА АНЦУПОВА, суддя ВС:

− Я прийшла в суд з науки, досвіду роботи в суді я не мала, але для суддів першої інстанції б хотіла донести такий месседж: нові процесуальні кодекси відкривають нові шляхи комунікації між ВС та судами першої інстанції. Сподіваюся, що діалог між нами буде плідним та ефективним.

ВСЕВОЛОД КНЯЗЄВ, суддя ВС, секретар Великої Палати ВС:

− Розпочинаємо роботу ВС, вивчаємо разом із суддями першої та апеляційною інстанціями нові процесуальні кодекси. Практика покаже, як будуть застосовуватися ці новели. Будемо вдячні за практику і судам першої інстанції, бо я наголошував неодноразово, що суди першої інстанції – це саме те місце, де ця практика і утворюється. Адже ви практику утворюєте, а ми узагальнюємо. Сподіваємось на співпрацю з вами, разом ми переможемо і наша судова система буде найкращою в Європі.

ОЛЕНА БІЛОКОНЬ, суддя ВС:

− Першочергові завдання, які наш суд ставить перед собою, – це забезпечення єдності судової практики. Наразі ми детально вивчаємо нове процесуальне законодавство: розділили між суддями цивільної палати і кожен доповідає з конкретного питання, ми разом обговорюємо.  Адже з 15 грудня ми працюватимемо з вами за новими кодексами, і нам треба бути до цього готовими. Підтримую своїх колег та сподіваюся на плідну співпрацю, щоб виконати головну місію, і люди почали довіряти судам.