Закон і Бізнес


У ВККС вистачатиме роботи й без антикорупційного суду


06.12.2017 10:42
5157

Вища кваліфікаційна комісія суддів у наступному році має прийняти близько 5750 кадрових рішень. Цифра зросте, якщо доведеться обирати ще й суддів Вищого антикорупційного суду.


Про це розповів член ВККС Андрій Козлов під час міжнародної конференції «Головні виклики у боротьбі з корупцією в Україні», організованої спільно Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Трансперенсі Інтернешнл Україна, повідомляє журналіст «ЗіБ».

«Ми на минулому тижні рахували, який у нас обсяг кадрових завдань має бути вирішений в наступному році», – розповів він. І навів деякі цифри. Зокрема, заплановано провести кваліфікаційне оцінювання 2–3 тис. суддів, з 6 тис., які зараз є в судовому корпусі.

Також очікується проведення кваліфікаційного іспиту для 700 кандидатів на посаду судді місцевого суду. Є ще процедура відрядження – там треба прийняти близько 270 рішень. Обов’язково треба провести конкурс до апеляційних судів принаймні 5 областей, враховуючи, що нині дефіцит суддів апеляційних судів становить біля 50%.

Крім того, треба проводити конкурси з призначення суддів у суди. А з 1 грудня ВККС почала добір кандидатів на посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Нагадаємо, йдеться про 21 посаду. Однак А.Козлов зазначив, якщо не буде запроваджено «так званий фільтр», на цей конкурс можуть прийти не лише бажаючі працювати в ІР-суді, але й ті, хто в такий спосіб хоче пройти кваліфоцінювання, не чекаючи своєї черги.

«Якщо ми не встановимо фільтр, то це буде 500–700 осіб. Якщо встановимо, – очікуємо 200–210 осіб. Таким чином, якщо це все разом підсумувати, то наступного року ми мусимо прийняти близько 5750 кадрових рішень», – сказав член ВККС.

Якщо ж доведеться формувати ще й Вищий антикорупційний суд, роботи значно додасться. А.Козлов зазначив, що не можна виголошувати гасла, які не справдяться. «Ми мусимо враховувати спроможність інституції, її здатність впоратись з обсягом покладених завдань», – додав він.

А.Козлов вважає, що ідея залучення міжнародних експертів для відбору суддів антикорупційного суду «видається симпатичною», однак її не так легко реалізувати. Зокрема і з технічних причин. Адже щонайменше таких експертів треба забезпечити робочим місцем, помічниками тощо. Більшість працівників секретаріату ВККС не володіють англійською, тож потрібні також кваліфіковані перекладачі тощо. На думку А.Козлова, передусім треба вирішити такі питання, інакше можуть виникнути процедурні складнощі.

Закон і Бізнес