Закон і Бізнес


«Без Подолу Київ неможливий»

Поява Оболонського окружного суду призведе до втрати історичної спадщини


Володарі мантій з Подільського райсуду проти того, аби в назві окружної установи був відсутній «історичний слід».

№46 (1344) 02.12—08.12.2017
Василь БОРОДІЙ, голова Подільського районного суду м.Києва
8968
8968

Суд, який має з’явитися в результаті об’єднання Оболонського та Подільського районних судів столиці, не повинен називатися Оболонським окружним судом м.Києва. Адже Поділ, на відміну від Оболоні, — історична місцевість. Крім того, оптимізація мережі райсудів столиці призведе до звуження доступу громадян до правосуддя.


Врахувати ключові моменти

Такі думки висловили збори суддів Подільського районного суду м.Києва. Орган суддівського самоврядування вважає: через об’єднання райсудів столиці судді будуть змушені прибувати з одного приміщення до іншого для колегіального розгляду справи.

При цьому своєчасне прибуття судді на засідання буде утрудненим не тільки через ускладнення руху автомобілів у Києві, а й через відсутність власного автотранспорту, небажання його використовувати у службових цілях чи відсутність прямого сполучення громадського транспорту між різними приміщеннями об’єднаного суду. Складнощі виникатимуть і в громадян, які не завжди зможуть своєчасно дістатися до будівлі суду. Це призведе до порушення строків розгляду справ, що також негативно позначиться на стані здійснення правосуддя в Києві.

Крім того, актуальними залишаються й інші питання: обрання нових присяжних, їх явка на судове засідання, розгляд клопотань у порядку Кримінального процесуального кодексу, коли слідчі (прокурори) у зв’язку з об’єднанням судів змушені будуть для отримання ухвали слідчого судді півдня провести в дорозі до суду й назад.

Хочеться сподіватися, що Державна судова адміністрація, Рада суддів та Президент не прийматимуть необдуманих рішень і звернуть увагу на кілька ключових моментів, неврахування яких може призвести до колапсу в судовій системі, а в частині запропонованої назви об’єднаного суду — до нехтування історичною спадщиною столиці.

Зберегти давню цінність

Шляхом об’єднання Оболонського та Подільського райсудів пропонується створити Оболонський окружний суд м.Києва. Але історично правильною буде назва Подільський окружний суд м.Києва. Колектив Подільського районного суду закликає не допустити нехтування історичними назвами. Адже Поділ — низинна частина історичного центру міста. Разом з Верхнім містом (старим Києвом) і Печерськом Поділ є найдавнішою частиною столиці України.

За запропонованою схемою оптимізації судів, Печерський та Шевченківський окружні суди м.Києва зберігають свої назви.

У свою чергу Оболонський район (до 2001 року — Мінський) як територіальну одиницю було утворено лише в 1975 році, тоді як Поділ існує з дня заснування Києва. Тому назва окружного суду «Оболонський» є історично недоцільною.

Якщо такі доводи будуть непереконливими, судді Подільського районного суду м.Києва наполягають на назві «Подільсько-Оболонський окружний суд м.Києва» або «Оболонсько-Подільський окружний суд м.Києва».

Зміни до закону

Крім того, прийняття рішення про укрупнення повинне супроводжуватися одночасним закріпленням на законодавчому рівні положення про те, що розгляд справ, провадження в яких відкриті судами до їх об’єднання, завершується цими ж судами.

Судді вкрай занепокоєні тим, що через прискорені темпи оптимізації мережі райсудів це питання може залишитися невирішеним. І в такому випадку всі справи, провадження в яких відкриті судами до їх перетворення в окружні, потрібно буде перерозподіляти суддям новостворених установ. Не можна допустити, щоб виникла така ситуація.

До того ж відповідно до ч.2 ст.31 Кримінального процесуального кодексу кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за скоєння яких передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк більш як 10 років, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів. Оптимізація мережі судів повинна супроводжуватися виключенням такого положення.

Адже сьогодні основне навантаження на суддю першої інстанції, який розглядає кримінальні справи, формується за рахунок участі в колегіальному розгляді справ. При цьому призначення справ, які підлягають колегіальному розгляду, стало першочерговим порівняно з призначенням інших справ, що в результаті впливає на строки розгляду справ. Для прикладу, в Подільському районному суді таких справ більше ніж 70.

Колегіальний розгляд справ суддями, кабінети яких будуть розташовані в різних приміщеннях окружного суду, спричинить постійні переїзди з одного приміщення в інше, у результаті чого робота судді перетвориться на суцільні поїздки та може позначитися на якості здійснення судочинства.

Тому оптимізація мережі судів повинна проходити комплексно, з унесенням відповідних змін до процесуального законодавства, щоб уникнути зупинення розгляду справ.

Нині залишається невирішеним і питання щодо механізму переведення суддів до новоствореного окружного суду. У першу чергу необхідно призначити суддів, у яких закінчився 5-річний строк повноважень та щодо яких Вища рада правосуддя внесла подання Президенту про призначення на посаду до суду, якого в результаті об’єднання вже не існуватиме.

Судді сподіваються, що такі застереження будуть ураховані в процесі створення окружних судів, а компетентні органи не залишаться осторонь порушених питань і візьмуть участь у їх вирішенні.