Закон і Бізнес


Поспішили із заявою

Порушене кримінальне провадження не є підставою для відводу


Член ВРП Ігор Артеменко (ліворуч) наголосив, що прокуратура та правоохоронні органи мають відзвітувати про розкриття та розслідування злочину, скоєного щодо судді.

№46 (1344) 02.12—08.12.2017
ЮРІЙ ІВАНОВ
7730

Вища рада правосуддя стала на захист судді з Києва, яку схиляли до самовідводу, не маючи на те жодних законних підстав. Тепер за свої дії порушники мають понести покарання. Але чи понесуть?


Змушували до самовідводу

Так, у своєму зверненні до ВРП Аріна Літвінова з Окружного адміністративного суду м.Києва повідомила про тиск на неї позивачів.

Служителька Феміди зазначила, що в її провадженні перебуває адміністративна справа, розгляд якої був призначений на 3 серпня. Утім, через неявку позивачів слухання було перенесено. Щоправда, вони прийшли згодом і вимагали від судді самовідводу через розпочате стосовно неї досудове розслідування.

За словами володарки мантії, вказані особи пред’явили витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про внесення до нього заяви про вчинення нею кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст.375 («Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови») Кримінального кодексу.

Крім того, А.Літвінова стверджує, що згідно з п.1 рішення Ради суддів від 8.06.2017 №34 подання учасником процесу заяви про вчинення суддею кримінального правопорушення за ст.375 КК не породжує ні потенційного, ні реального конфлікту інтересів щодо розгляду конкретної справи.

Разом з тим, як переконана служителька Феміди, абз.2 названого пункту визначено, що подання учасником будь-якого провадження заяви про внесення до ЄРДР даних про скоєння суддею кримінального правопорушення до закінчення розгляду справи має ознаки впливу на суд, що передбачає відповідальність, визначену ст.376 («Втручання в діяльність судових органів») КК.

Суддя просить ВРП розібратись у ситуації.

Констатація фактів

Член ВРП Ігор Артеменко повідомив, що нині Печерське управління поліції ГУ НП в м.Києві проводить досудове розслідування в провадженні за повідомленням А.Літвінової про втручання в її діяльність.

«Вважаю за необхідне з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя відповідно до п.6 ч.1 ст.73 закону «Про Вищу раду правосуддя»: звернутися до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, учинених щодо судді», — підсумував І.Артеменко.

Колегіальний орган прислухався до доповідача та вирішив дізнатись у Генеральної прокуратури про перебіг розслідування злочину. Зауважимо, що з моменту вчинення правопорушення минуло майже 4 місяці. Проте, схоже, силові структури не докладають особливих зусиль.

Можливо, ситуація зміниться, якщо ВРП стане «тиснути» на процесуальне керівництво, аби подібні правопорушення нарешті стали сприймати на рівні з посяганням на національну безпеку. За великим рахунком, так воно і є: той, хто намагається за будь-яку ціну схилити Феміду на свій бік, підриває не тільки авторитет самого суду, а й держави в цілому.