Закон і Бізнес


Символ компромісу

В.Данішевська: «У моїй особі «віддзеркалюється» весь склад нинішнього ВС»


Свого часу Валентина Данішевська займала посаду судді, але крісло голови зайняла вперше. А от Дмитро Луспеник продовжить кар’єру секретаря Пленуму вже у ВС.

№46 (1344) 02.12—08.12.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
19277

На засіданні Пленуму Верховного Суду обрано Голову установи. Ним стала Валентина Данішевська. Крім того, «верховники» визначили для початку роботи найвищого судового органу символічну да-ту — 15 грудня. Утім, для одних цей день стане вихідним пунктом, а для інших — кінцевою зупин-кою.


Швидкий старт

В останній день осені судді ВС провели перше засідання Пленуму. Затвердивши його регламент, «верховники» перейшли до визначення дати початку роботи установи. Як зауважила тимчасовий секретар Пленуму Лариса Рогач, 15 грудня — історична дата, адже цього дня у 1917 році був створений Генеральний суд Української Народної Республіки. До того ж починаючи з 2000-го 15 грудня відзначають професійне свято працівники суду.

«З дуже великою пересторогою ставлюся до поспіху з визначенням дати початку роботи ВС саме 15 грудня. Мені здається, маємо сконцентруватися не на символічних аспектах. Ми повинні розуміти, що в такому разі 15 грудня розпочнеться процесуальна робота ВС. Той вал справ, які отримаємо, змусить нас зануритися в їх розгляд, не буде часу на вироблення стратегічних рішень», — зауважив представник Касаційного кримінального суду у складі ВС Аркадій Бущенко.

При цьому він додав, що суспільство очікує старту роботи Суду. Втім, за його словами, під час проведення конкурсу на посади у ВС певні дати коригувалися, «зсувались» і дати прийняття нової редакції процесуальних кодексів. «Нічого страшного не сталося», — зазначив А.Бущенко.

За його словами, зовсім недостатньо часу, щоб ознайомитись із законами, зрозуміти, як працювати. Крім того, з початком роботи ВС припинять діяльність 3 вищі спеціалізовані суди та ВСУ. «Не думаю, що це буде дуже гарний символ», — наголосив «верховник» і запропонував дати старт роботі ВС 15 січня 2018 року.

Однак Олег Ткачук із Касаційного цивільного суду зазначив, що зволікати не можна.

«Сенс судової реформи — швидкий розгляд справ, які перебувають у судах. Кодекси були прийняті не для суддів, щоб вони мали час виробити стратегію і їх вивчити, а для сторін, щоб вони могли швидко та ефективно захистити свої права та свободи», — підкреслив О.Ткачук.

У свою чергу Дмитро Луспеник (він був обраний секретарем Пленуму) повідомив: за інформацією т.в.о. керівника апарату ВС інституція «функціонально спроможна запрацювати з 15 грудня». Зрештою Пленум так і вчинив: постанову про старт роботи установи 15 грудня підтримало 100 «верховників».

Нове обличчя

Після вирішення організаційних питань Пленум узявся за розгляд кадрових. Так, на крісло Голови ВС претендували 3 особи: Валентина Данішевська (Касаційний господарський суд), Володимир Кравчук (Касаційний адміністративний) та А.Бущенко. За результатами голосування зі 111 «верховників» 67 віддали свої голоси за В.Данішевську. 21 суддя бачив на цій посаді В. Кравчука, а 12 — А.Бущенка.

Тож уперше в історії України найвищу судову інстанцію очолила жінка. «У моїй особі «віддзеркалюється» весь склад ВС», — зазначила В.Данішевська, в якої за плечима — досвід роботи суддею, адвокатом, викладачем.

«Хотіла б, аби через певний час ми могли сказати людям: «Не ходіть по європейських судах. Справедливість ви знайдете тут, в Україні, у ВС, у кожному суді», — висловила сподівання Голова ВС.

Її заступником став теж «господарник» — Богдан Львов. До речі, напередодні деякі ЗМІ поширили інформацію, що він претендує на крісло очільника ВС. Утім, на засіданні Пленуму Б.Львов розповів, що вирішив «не висувати своєї кандидатури, бо суспільство потребує нового обличчя».

Тож, за оцінками експертів, обрання В.Данішевської стало компромісним рішенням, мета якого — переконати громадян, що новий ВС — справедливий і йому можна довіряти. Адже раніше ходили чутки, що установу може очолити хтось із керівництва вищих спецсудів. Проте реформатори не могли допустити, щоб керівником нової інституції стала людина зі старої системи.