Закон і Бізнес


Не диміть у бік сусіда

Суд зобов’язав виплатити компенсацію за сигарети


№46 (1344) 02.12—08.12.2017
11142

Верховний суд РФ зобов’язав новосибірського курця виплатити потерпілому від тютюнового диму 5000 руб. Чоловік із 2015 року домагався компенсації. Щоправда, отримав у 50 разів менше, ніж зажадав, і навіть устиг переїхати.


У його скарзі мовилося, що весь дим від сусіда, котрий проживає поверхом нижче, потрапляв у його квартиру. Це змушувало зачиняти вікна. Почала розвиватися тютюнозалежність. Спочатку позивач вимагав стягнути на свою користь 250 тис. руб. і заборонити тому, хто мешкав неподалік, куріння під своїм балконом.

Того, що палив і що дим проникав у квартиру сусіда, відповідач не заперечував. Після того як борцеві з курінням відмовили у двох перших інстанціях, справа дійшла до ВС РФ. Її відправили на новий розгляд із поясненням, що позивач має повне право на користування житловим приміщенням, і що суди мали встановити, чи є для того перешкоди.

Проте обласний суд знову відмовив у сатисфакції з мотивуванням, що «суб’єктивне сприйняття запаху тютюну» саме собою не може бути підставою для компенсації. Від другої частини вимог — припинити куріння — відмовився сам позивач, оскільки вже переїхав у іншу квартиру, пише Бі-Бі-Сі.

Витребувавши матеріали справи, в листопаді цього року ВС РФ усе ж таки присудив позивачеві компенсацію в 5000 руб. Суд пояснив це тим, що вільно користуватися своїм житлом, зокрема палити в нім, людина повинна так, щоб «наслідки від уживання тютюну... не поширювалися за межі приміщення особи, котра курила, і не спричиняли незручностей сусідам».

Громадянин має право на сприятливе навколишнє середовище, вільне від тютюнового диму й будь-яких наслідків уживання сусідами тютюну, пояснюється в рішенні.