Закон і Бізнес


Рабська традиція

У кольорі облич помічників Синтаклааса побачили расизм


Коли б не дорослі з їх толерантністю, дітвора не звертала б уваги на колір обличчя того, хто роздає подарунки.

№46 (1344) 02.12—08.12.2017
3953

День Святого Миколая голландці відзначають 5 грудня, але гуляння починаються ще в середині листопада. Прийнято вважати, що саме в цей час Синтаклаас припливає зі своєї рідної Іспанії.


Так-так, саме припливає: голландський святий Миколай пересувається не на санях, запряжених оленями, а в човні. Синтаклааса супроводжує почт — чорні Піти. Вони танцюють навколо святого Миколая та розкидають дітям цукерки. Як правило, у вухах у Пітів красуються золоті сережки-кільця, обличчя покриті чорною фарбою, на губах — яскраво-червона помада.

Проте, як пише euronews, останніми роками дедалі частіше стали звучати заяви, що чорні Піти — це расистський образ. З’явилася думка, що такі подоби образливі й дискримінаційні.

Прихильники Пітів спочатку ці звинувачення відкидали. Одні говорили, що в помічників Синтаклааса такий колір обличчя, тому що вони вимазались у сажі. Інші наполягали, що чорний Піт — це просто клоун. Але в міру того, як посилювалися дискусії, у Нідерландах почали визнавати, що традиція йде корінням у колоніальне минуле й пов’язана з работоргівлею.

Цього року мер Амстердама й організатори параду Sinterklaas Intocht пішли на компроміс: на обличчя помічників нанесли лише кілька мазків — немов Піти вимазалися в сажі. Також купили нові перуки з темним кучерявим волоссям і нові костюми, схожі на одяг європейських дворян ХVII ст.

Утім, у такому вигляді Піти з’явилися тільки в Амстердамі й Гаазі. Інші регіони не захотіли відмовлятися від традиції, заявивши, що не вбачають ніякого зв’язку між чорними Пітами й рабством.