Закон і Бізнес


Слідчим суддям порадили, як надавати дозвіл на обшук


30.11.2017 10:45
19388

Варто припинити спрощений підхід слідчими суддями до надання дозволів на проведення обшуку. Вони мають ґрунтовно мотивувати своє рішення, щоб усім було зрозуміло, чому є підстави надати дозвіл на обшук.


Про це йшлося на засіданні ГО «Асоціація слідчих суддів України» «Вдосконалення законодавства як чинник якісних змін у судочинстві», присвяченому 3-річчю організації, повідомляє журналіст «ЗіБ».

Так, під час обговорення питання покращення кримінального та кримінального процесуального законодавства учасники підняли тему проведення обшуків.

Керманич АССУ, голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін звернув увагу присутніх на те, що, як планується, із 1 січня 2019 року розгляд клопотання слідчим суддею буде обов’язково здійснюватися під аудіо- та відеозапис. Це передбачено законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», який парламент прийняв 16 листопада цього року. Нині документ очікує підпису Президента.

«Це буде дисциплінувати слідчих суддів. Давайте чесно скажемо: є судді, які, коли в них багато роботи, швидко розглядають клопотання. Можливо, не замислюються над ним. А треба буде замислитися. Бо коли передивляться, як суддя розглядав клопотання, то до нього можуть виникнути питання. І не тільки у сторін даного провадження», ― зазначив С.Чванкін.

У свою чергу член Вищої ради правосуддя Алла Лесько повідомила, що ВРП має велику кількість скарг, які стосуються саме порушень слідчими суддями норм Кримінального процесуального кодексу при наданні дозволів на проведення обшуків.

«Звичайно, підставою для відмови у відкритті дисциплінарної справи є та обставина, що скарга може містити доводи, які загалом висловлюють незгоду з ухваленим суддею рішенням. Ми розуміємо принцип незалежності судді, його право на ухвалення рішення. Але є така підстава дисциплінарної відповідальності, як ненаведення мотивів ухваленого рішення. Тому в мене таке прохання до слідчих суддів: потрібно припинити спрощений підхід до надання дозволів. Обсяг мотивування ― право кожного судді, але повинно бути всім зрозуміло, чому суддя вважав, що є підстави надати дозвіл на обшук», ― наголосила А.Лесько.

За її словами, не завжди легко змінити норму закону, легше вивчити існуючу і дотримуватися її. «Наводьте мотивування, будьте уважні, думайте, що після підпису наставатиме саме ваша відповідальність. Відповідно до КПК саме слідчий суддя є тією особою, яка здійснює судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні», ― наголосила член ВРП.

Закон і Бізнес