Закон і Бізнес


Затримання заднім числом

ГПУ може не поспішати у ВРП, адже все одно дістане дозвіл на арешт


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
ЮРІЙ ІВАНОВ
5300

Вища рада правосуддя дала згоду на арешт Наталії Анісімової з Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області. Її підозрюють у сприянні терористичній організації, заволодінні чужим майном та підробленні офіційних документів.


Змінити власника через суд 

Так, колегіальний орган розглянув подання головного військового прокурора Анатолія Матіоса про згоду на тримання під вартою судді Н.Анісімової, яке надійшло до ВРП 1 листопада. Жінку затримали 31 жовтня й того ж дня вручили повідомлення про підозру в скоєнні правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.1 ст.258-3, ч.4 ст.190, ч.3 ст.358 Кримінального кодексу.

Член Ради Павло Гречківський повідомив, що свого часу Н.Анісімова працювала в одному з донецьких судів, потім переїхала на Одещину. У поданні йдеться, що вона прихопила із собою печатку та базу даних власників майна. Вже працюючи в Білгород-Дністровському міськрайсуді, ця особа змінила право власності на 2 десятки квартир вимушених переселенців. Протягом 2015—2016 рр. підроблялися рішення Кіровського районного суду м.Донецька про нібито зміну в 2013—2014 рр. власників квартир.

Також П.Гречківський констатував, що подання містить докази, які підтверджують учинення суддею суспільно небезпечного діяння, та обґрунтування потреби в триманні її під вартою.

Порушена гарантія

Водночас він звернув увагу й на той факт, що силовики порушили гарантії незалежності судді. Адже відповідно до п.5 ч.1 ст.131 Конституції попередню згоду на затримання судді чи тримання його під вартою має давати ВРП. Крім того, згідно із ч.3 ст.126 Конституції без дозволу Ради «суддю не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину».

Член ВРП підкреслив, що затримання судді не відповідає вимогам законодавства.

Однак сторона обвинувачення наполягала на протилежному, мовляв, Н.Анісімову все ж таки затримали саме після скоєння тяжкого злочину й у цьому була крайня необхідність, бо підозрювана могла знищити докази. «Вилучено мобільний телефон, на якому зафіксоване листування з іншими учасниками організованої групи та документи, які на даний час вивчаються та досліджуються для надання відповідної кваліфікації її злочинних дій», — пояснив начальник відділу Головної військової прокуратури Максим Крим.

Незручні запитання

Члени ВРП намагалися з’ясувати: які ж дії вчинялися суддею Н.Анісімовою саме 31 жовтня, що їх можна інкримінувати як злочин, після якого її затримали, якщо в клопотанні зазначено, що оборудки із квартирами здійснювалися протягом 2015—2016 рр.? У відповідь представники прокуратури зазначили, що при обшуках у судді виявили незареєстровані рішення. Тобто, на думку прокуратури, Н.Анісімову вдалося затримати до завершення останніх епізодів у низці злочинів. А першим з них було заволодіння печаткою судової установи.

Також представники прокуратури підкреслили, що встановили факт листування судді з односправниками, де обговорювались і нові оборудки з квартирами. Мовляв, припинили триваючий злочин і завадили новим.

Своєю чергою Микола Гусак поцікавився, чому не можна було звернутися до ВРП по дозвіл на арешт. На це в сторони обвинувачування теж знайшлися доводи. «Зважаючи на те, що один із співучасників злочину, дії якого в подальшому будуть перекваліфіковані на організатора, постійно пересувався з неокупованої території на окуповану, щоб не упустити саме двох учасників, стало оперативне рішення затримати суддю після обшуків», — відповів М.Крим.

Отже, з одного боку, силовики знайшли час, аби завчасно отримати санкцію на обшук судді. А от до ВРП по дозвіл на арешт не квапилися.

Однак, попри це, Рада надала згоду на тримання Н.Анісімової під вартою. І річ не в тому, чи є в діях конкретного судді склад злочину. Просто виглядає так, що силові органи нехтують процесуальними нормами, розраховуючи, що мета завжди виправдає їхні засоби.