Закон і Бізнес


Недбалістьна 9 мільйонів


№48 (1087) 01.12—07.12.2012
2746

Солом’янський районний суд м.Києва виніс вирок працівникам Київської регіональної митниці, через службову недбалість яких до державного бюджету не надійшло понад 9 млн грн. під час розмитнення автомобілів «Оpel Combo». Йдеться про транспортні засоби, які на початку 2009 року були закуплені Урядом Юлії Тимошенко.


Як повідомили «ЗіБ» у відділі зв’язків зі ЗМІ прокуратури м.Києва, начальник та інспектор відділу Київської регіональної митниці у 2009 році під час митного оформлення автомобілів «Оpel Combo» прийняли незаконне рішення про їх класифікацію як транспортних засобів медичного призначення. Як наслідок, під час розмитнення 1000 автомобілів «Оpel Combo» не було сплачено понад 7,1 млн грн. ввізного мита, 1,5 млн грн. податку на додану вартість та 465 тис. грн. акцизного збору.

Як з’ясувалося, державна реєстрація автомобілів «Оpel Combo», як виробів медичного призначення, не проводилася, свідоцтво про державну реєстрацію не видавалося. За висновками ДП «Український медичний центр сертифікації» вказані автомобілі не можуть бути визнані виробами медичного призначення, оскільки вони не відповідають вимогам державного стандарту: не мають жодного спеціалізованого медичного приладу чи устаткування та не пристосовані для транспортування хоча б однієї особи на ношах.

Згодом, Державною митною службою рішення київських колег щодо класифікації транспортних засобів за кодом виробів медичного призначення визнано неправомірним та скасовано.

Солом’янський райсуд столиці засудив обох колишніх митників за ч.2 ст.367 КК до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік, а також позбавив права займати посади, пов’язані з виконанням функцій представників влади, на 1 рік.

Нагадаємо, що обвинувачення за фактом незаконного розмитнення цих автомобілів пред’явлені й екс-прем’єру Ю.Тимошенко.