Закон і Бізнес


Посадовий оклад судді не залежить від розміру мінімальної зарплати, – Холоднюк


13.11.2017 17:26
413996

Розрахунковою величиною для визначення розміру посадового окладу є прожитковий мінімум, а не «мінімалка».


Про це заявив голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк у відповідь на питання делегата з'їзду – судді Ленінського районного суду м.Дніпропетровська Дмитра Мовчана, – чому ДСАУ не вживала заходи щодо врегулювання цього питання, передає кореспондент «ЗіБ».

Зазначимо, що в березні XІV позачерговий з’їзд суддів прийняв рішення: довести позицію з'їзду до ДСАУ, головних розпорядників коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності судів стосовно застосування при визначенні розміру посадового окладу суддів до проходження ними кваліфікаційного оцінювання, починаючи з січня 2017 року, положень ст.133 закону від 7.07.2010 №2453-VI «Про судоустрій і статус суддів», ст.40 Бюджетного кодексу, якими, зокрема, передбачено застосування як розрахункової величини для визначення розміру суддівської винагороди мінімальної заробітної плати в розмірі, встановленому законом про Державний бюджет на відповідний рік.

За словами очільника ДСАУ, державний бюджет на 2017 рік був сформований «під прожитковий мінімум» (1600 грн.), тобто розрахунковою величиною для визначення розміру посадового окладу є прожитковий мінімум, а не «мінімалка» (3200 грн.).

Як зауважив З.Холоднюк, підстав для нарахування суддівської винагороди з посадовим окладом, розмір якого б залежав від розміру мінімальної заробітної плати, не було і немає. «На жаль», –констатував очільник ДСАУ.

Окрім того, він наголосив, що коштів на виплату винагороди, коли за розрахункову величину для визначення розміру суддівської винагороди береться розмір мінімальної заробітної плати, в держбюджеті не передбачено.

Закон і Бізнес