Закон і Бізнес


В Україні нині два верховні суди


10.11.2017 13:06
28323

9 листопада в Україні зареєстровано як юридичну особу Верховний Суд. Тож починається перехідний період, коли одночасно діють ВС і Верховний Суд України.


У Єдиному державному реєстрі проведено державну реєстрацію нового Верховного Суду відповідно до законодавства як органу державної влади, передає «ЗіБ». У документі зазначена адреса суду – м.Київ, вул. Пилипа Орлика, 8, де зараз ВСУ.

Нагадаємо, новий ВС розпочне роботу за умови призначення щонайменше 65 володарів мантій. Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2.06.2016 №1402-VIII новий ВС повинен був запрацювати до 30 березня 2017 р. Поки установа не почне функціонувати, продовжуватимуть діяльність нинішні інституції: ВСУ, Вищий господарський, Вищий адміністративний суди та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Утім, сформування ВС у складі 65 служителів Феміди не означає, що він зможе відразу розглядати справи. Адже в п.6 «Прикінцевих та перехідних положень» закону визначено час, коли 3 вищі спецсуди та ВСУ припиняють свою діяльність і ліквідуються. Це відбудеться після виконання двох умов: початку роботи ВС у складі 65 осіб та набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ новою установою.

День початку роботи ВС визначить рішення його Пленуму, який буде скликано організаційним комітетом, утвореним за принципом рівного представництва від кожного касаційного суду.

Закон і Бізнес