Закон і Бізнес


Усі обшуки мають фіксуватися на відео (проект)


09.11.2017 14:34
7795

Всі обшуки, а також процес винесення судом ухвали про обшук мають бути зафіксовані технічними засобами звуко- та відеозапису. Без цього докази мають визнаватися недопустимими.


Як повідомляють у Мін’юсті, такі пропозиції містить проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес», що був схвалений під час засідання Кабінету Міністрів України 8 листопада, передає «ЗіБ».

Наразі текст документу відсутній, утім Мін’юст на своєму сайті розмістив презентацію законопроекту.

Вбачається, що проектом, зокрема, пропонується запровадити обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. При цьому докази, отримані в ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, мають визнаватися недопустимими. Також недопустимими будуть уважатися докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації, або в разі, коли вони були отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

Окрім цього, законопроектом пропонується заборонити вилучати оригінали фінансово-господарської документації, комп’ютерну техніку, сервери та мобільні телефони суб’єктів підприємницької діяльності.

Закон і Бізнес