Закон і Бізнес


Податок на дивіденди, проценти та роялті у Велику Британію буде підвищено


08.11.2017 17:58
Ірина Кальницька, адвокат, керівник практики податкового права GOLAW
5798

9 жовтня 2017 року Міністром фінансів України Олександром Данилюком та Державним міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Дунканом було підписано Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.


Наразі офіційний текст документу не розміщено у публічному доступі. Водночас, згідно з інформацією, розміщеною на офіційній веб-сторінці Міністерства фінансів України, основними змінами до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії будуть:

- зміна умов застосування 5% ставки оподаткування до дивідендів. Зокрема, така ставка застосовуватиметься, якщо фактичним власником дивідендів є компанія (інша ніж партнерство), яка володіє безпосередньо щонайменше 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди;

- підвищення ставки оподаткування дивідендів в усіх інших випадках з 10% до 15%;

- збільшення розміру ставки оподаткування  роялті з 0% до 5%;

- збільшення розміру ставки оподаткування процентів з 0 % до 5%;

- значне розширення можливостей Договірних Сторін щодо обміну податковою інформацією.

По суті це означає, що якщо власником торгової марки є компанія у Великій Британії, то українська компанія, при виплаті роялті, буде зобов’язана утримувати податок на репатріацію за ставкою 5% (раніше в Україні податки взагалі не утримувалися).

Аналогічна ситуація із кредитними договорами.  Після вступу положень Протоколу в силу, при виплаті процентів доведеться утримувати в Україні податок за ставкою 5% (раніше в Україні податки взагалі не утримувалися).

З дивідендами ситуація змінилася не катастрофічно. Якщо раніше українська компанія мала утримувати податок  при виплаті дивідендів за ставкою 10% (в окремих випадках 5%), то наразі буде застосовуватися загальна ставка -  15%. Лише якщо засновник володіє більш ніж 20% капіталу української компанії український податок можна буде зменшити до 5%.

Фактично Велика Британія продовжує втрачати свою привабливість для міжнародного структурування:  вихід із ЄС та неможливість використання пільгових ставок оподаткування,  передбачених європейським законодавством для британських компаній; внесення британських партнерств до списку  нерезидентів для цілей ТЦО, і врешті решт підвищення ставок оподаткування за міжнародною конвенцією з Україною навряд чи будуть сприяти співпраці з країною для  українського бізнесу.

Наразі Протокол не є чинним, оскільки Україна та Велика Британія мають здійснити внутрішньо державні процедури, необхідні для ратифікації даного Протоколу.

Підписання такого протоколу свідчить про дотримання обраного Україною курсу на  імплементацію плану БЕПС та, зокрема, приведення існуючих конвенцій про уникнення подвійного оподаткування із вимогами ОЕСР.

Після  набрання змінами до Угоди чинності, вони матимуть безпосередній вплив як на існуючі, так і на майбутні міжнародні холдингові та фінансові структури, в яких використовується Сполучене Королівство.

Зазначений матеріал не є консультацією і при його підготовці використовувалася виключно інформація, розміщена на офіційній веб-сторінці Міністерства фінансів України.

Закон і Бізнес