Закон і Бізнес


Довіряй, не перевіряй


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
7342

Закон про цифровий підпис набере чинності через рік. Він спрямований на інтеграцію України в європейський та світовий електронний інформаційний простір. Однак надасть нові можливості як бізнесу, так і шахраям.


Президент підписав закон «Про електронні довірчі послуги» (від 05.10.2017 № 2155-VIII).

Зокрема, документ визначає правові та організаційні засади надання ЕДП, у тому числі транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у цій сфері, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства, а також засади здійснення електронної ідентифікації.

Запроваджуються такі механізми, як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна позначка часу, реєстрована електронна доставка, інтероперабельність тощо.

Крім того, запроваджується адміністративна послуга щодо включення юр- та фізосіб - підприємців, які мають намір надавати ЕДП, до Довірчого списку і встановлюється порядок його ведення. Визначається процедура незалежної оцінки відповідності для ЕДП та можливість використання зазначеними суб’єктами у своїй діяльності як національних, так і міжнародних стандартів.

Спрямований на інтеграцію України в світовий електронний інформаційний простір закон набирає чинності через рік з дня опублікування. Це дасть змогу підготуватись до такої інтеграції як суб’єктам господарювання, так і хакерам.